ЗСУ перехопили стратегічну ініціативу: Згурець розповів про успіхи контрнаступу і назвав найгарячіші ділянки фронту

Російським окупаційним військам не вистачає сил для утримання фронту. Стратегічну ініціативу у війні перехопила і утримує Україна, Росії ж лишається лише намагатися втримати раніше зайняті рубежі, передають Патріоти України.

Наразі вкрай важливі процеси відбуваються на кордоні між Харківською та Луганською областями, там Збройні Сили України, вочевидь, мають серйозні успіхи. Про це пише військовий експерт Сергій Згурець у своїй колонці для "Еспресо".

На думку експерта РФ нині відчуває серйозну нестачу сил для утримання фронту. "З початку широкомасштабного вторгнення в Україну наша армія захопила стратегічну ініціативу на полі бою і далі її утримує. ЗСУ самі обирають, де вони можуть та хочуть продовжувати наступ, а агресор головно намагається утримувати зайняті рубежі, хоча не змінює політичних цілей, які не відповідають військовим можливостям. Хоча лінія фронту і скоротилась, у ворога не вистачає сил для її утримання", – наголосив Згурець.

На його думку, саме ця неспроможність утримувати раніше захоплені території і призвела до того, що в Кремлі зважилися на оголошення "часткової мобілізації". Непопулярне рішення ухвалено від безсилля.

"Зараз ворог залучив до війни десь 110 батальйонно-тактичних груп. Це 160 тис. особового складу, трохи більше тисячі танків, десь 250 бойових броньованих машин, майже 1500 одиниць ствольної артилерії, понад 600 РСЗВ та 60 оперативно-тактичних комплексів", – оцінив сили ворога Згурець.

Водночас після блискучого контрнаступу Сил оборони України на Харківщині загарбники просто не встигають сформувати стійкі лінії оборони. Це, своєю чергою, допомагає Україні і далі просуватися вперед.

"Українські сили, як виглядає, мають успіхи вздовж кордону Харківської та Луганської області. Зокрема, продовжують бойові дії на південь від річки Оскіл поблизу Куп’янська. Росія намагалась використати цю річку як оборонний бар’єр, проте війська на цьому напрямку не встигають сформувати стійкі лінії оборони", - зазначив Згурець.

Втім, на цьому успіхи українських воїнів не закінчуються. Про просування ЗСУ вперед та поступове відвойовування раніше окупованих територій повідомляють російські джерела. Перед окупантами на Луганщині нависла загроза оперативного оточення.

"Також є успіхи на північний захід від Лиману. Це дані з російських пабліків, чекаємо офіційної інформації від Генштабу ЗСУ. Попередньо йдеться, що українська армія встановила контроль над населеними пунктами Карпівка, Рідкодуб та Нове. Також наші війська рухаються в бік Сватового і як панічно оцінюють в російських пабліках, у разі виходу ЗСУ до Сватового, все Луганське угруповання може опинитися в оперативному оточенні. Зараз ворог кидає всі резерви, щоб утримати й Лиман, і Ямпіль", – констатує експерт

"Гаряче" нині і на Донеччині. Спроби загарбників атакувати Бахмут та відкинути українські війська від Донецька успіху не мають.

"Російські війська намагаються наступати на Бахмут з кількох напрямків та протискати нашу оборону від Донецька. Ворог вже виходив у приміську зону Бахмута, проте згодом наші військові відновили втрачені позиції. Як регулярно повідомляє Генштаб, на Бахмутському та Авдіївському напрямках противник зазнає значних втрат. ЗСУ тримають оборону попри інтенсивний вогонь противника", – підкреслив Згурець.

Росія не зупиниться: Зеленський назвав ГЕС, які були цілями РФ під час масованої нічної атаки

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:58

Вночі 29 березня під час масованого удару по Україні цілями агресорки Росії були Канівська та Дністровська ГЕС. Про це президент Володимир Зеленський повідомив за підсумками Ставки, за скликання якої відповідав новий секретар РНБО Олександр Литвиненко,...

Панічно бояться ЗСУ: Росія перекинула у Крим танковий батальйон, готується до оборони, - "Атеш"

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:44

Російські військові перекидають військову техніку, зокрема танки, у тимчасово окупований Крим для майбутньої оборони півострова Про це повідомляє партизанський рух "Атеш", передають Патріоти України. "Так за нашою інформацією до Євпаторії, нещодавно, п...