ЗСУ посиляться: Трюдо оголосив про новий пакет військової допомоги для України та участь в авіакоаліції

Сьогодні прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо прибув до України з неанонсованим візитом та зустрівся із президентом Володимиром Зеленським. Під час свого візиту канадський прем’єр оголосив про черговий пакет військової допомоги для України, передають Патріоти України.

На брифінгу із Зеленським в Києві Трюдо заявив, що Канада погодила новий пакет військової допомоги Україні у 500 млн канадських доларів (понад 373 млн доларів США). До цього пакету входитимуть, зокрема 287 додаткових ракет АІМ-7 Sparrow і 10 тисяч снарядів калібром 155 міліметрів.

Очільник уряду Канади також пообіцяв, що впродовж найближчих тижнів буде завершено доставку обіцяних раніше Україні 122 броньованих автомобілів Roshel. Наразі в Україні вже 88 із них.

Також Трюдо зауважив, що Канада докладе максимум зусиль до тренування українських пілотів на винищувачах F-16 та допоможе в обслуговуванні літаків, долучиться до організації роботи хабу технічного обслуговування танків Leopard 2 у Польщі. Крім того, Оттава до 2026 року продовжить військово тренувальну місію UNIFIER, в рамках якої зокрема пройшли підготовку й тисячі українських військових.

Лідери сповістили, що обговорили "коаліцію винищувачів" та "коаліцію протиповітряної оборони" для України. Трюдо також повідомив, що, реагуючи на теракт росіян на Каховській ГЕС, Канада надасть Україні 10 млн доларів для ліквідації наслідків катастрофи – на додаток до 37,5 млн доларів, які вже були виділені. Він також уточнив, що Канада запроваджує санкції проти ще 24 фізичних осіб та 17 організацій і компаній, пов’язаних з Росією.

Крім того, уряд Канади передасть Україні транспортний літак АН-124, конфіскований у Росії. Процес передачі вже почався. "Минулої весни російський "Антонов" приземлився в аеропорту Пірсон, у Торонто. Щойно він приземлився - ми негайно його затримали", - розповів Трюдо.

Канадський прем'єр повідомив, що Оттава конфіскувала літак для передачі Україні. "Сьогодні, завдяки законодавству, яке ухвалили, ми конфіскуємо цей літак, який був у власності Росії, і розпочинаємо процес передачі у власність України, щоб він більше не використовувався Росією", - наголосив Трюдо.

Зеленський своєю чергою подякував Канаді за продовження ще на рік режиму безмитного ввезення українських товарів, конфіскацію на користь України російських активів. Окремо президент висловив співчуття Канаді, яка потерпає від лісових пожеж, та заявив, що за потреби Україна готова направити туди й своїх рятувальників.

"Усі запаси віддають російським військовим": В окупованому Луганську виникли проблеми з пальним через удар по нафтобазі

четвер, 9 травень 2024, 12:41

Після удару по нафтобазі у тимчасово окупованому Луганську у російських загарбників спостерігаються серйозні проблеми із паливом. Про це повідомив голова Луганської ОВА Артем Лисогор у Telegram в четвер, 9 травня, передають Патріоти України. "Нафтобаза...

Троє досі у реанімації: У якому стані діти, які постраждали під час удару росіян по стадіону в Харкові (фото)

четвер, 9 травень 2024, 12:14

Внаслідок удару росіян по школі у Харкові станом на четвер, 9 травня, троє дітей перебувають у реанімації, одну дівчинку виписали на амбулаторне лікування. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, передають Патріоти України. Він нагадав,...