ЗСУ здивували Захід майстерністю у війні з РФ - застосовують зброю так, як ніхто не очікував, - NYT

Американські експерти та чиновники вважають, що Збройні сили України досягли великих успіхів у війні з Росією, застосовуючи зброю та техніку від партнерів несподіваним чином. Українські бійці змогли здивувати західні країни своєю майстерністю. Про це йдеться у матеріалі The New York Times, передають Патріоти України.

Як зазначається, з моменту потоплення російського крейсера "Москва" у Чорному морі у квітні та до атаки на авіабазу РФ "Саки" в окупованому Криму в серпні в США та інших західних країнах наростає подив того рівня ефективності, який демонструє українська армія.

"Наприклад, встановлюючи ракети на вантажівки, українські сили швидше переміщують їх у зону обстрілу. Розмістивши ракетні системи на швидкохідних катерах, вони збільшили свої бойові можливості на морі. І, на подив експертів із озброєнь, Україна продовжує знищувати російські цілі за допомогою тихохідних ударних безпілотників турецького виробництва Bayraktar та недорогих безпілотників, модифікованих для скидання гранат та інших боєприпасів", – пише видання.

Наприклад, для атаки на "Москву" ЗСУ використали протикорабельну ракету вітчизняного виробництва "Нептун". Вона заснована на конструкції старої радянської протикорабельної ракети, але з покращеною дальністю дії та електронікою. За словами високопосадовця Пентагону, українські військові встановили ракети "Нептун" на одну або кілька вантажівок і перемістили їх у межах досяжності корабля, який розміщувався приблизно за 75 миль від Одеси.

"З "Москвою" вони розробили дуже ефективну протикорабельну систему МакГайвера, яку вони встановили на кузов вантажівки, щоб зробити її мобільною та переміщати", – сказав колишній командувач військ США в Європі, генерал Бен Ходжес.

Експерти також здивовані ефективністю, яку демонструє українська армія щодо застосування безпілотників. Зокрема, ЗСУ так добре впоралися з БПЛА Bayraktar, що виконавчий директор компанії Халук Байрактор похвалив їхню здатність "вичавити з цих систем якнайбільше".

До того ж хвалена багаторівнева система ППО Росії виявилася безпорадною проти такої тактики – хоча БПЛА не мають систем самооборони, виявляються будь-яким радаром і літають зі швидкістю не більше 130 км/год.

Видання також пише, що на окрему згадку заслуговує удар українських військ по аеродрому в окупованому Криму – він був виконаний без попередження союзників силами українського спецназу та партизанів.

"Він цікавий тим, що під час удару застосовувалася імпровізована зброя та абсолютно нестандартна тактика, яка в результаті принесла ЗСУ великий успіх", – йдеться у статті.

Також українські Повітряні сили змогли поєднати радянські винищувачі МіГ-29 та американські протирадарні ракети HARM. Раніше це вважалося неможливим, оскільки ракети створені спеціально під винищувачі стандарту НАТО. "Ви не можете просто повісити якусь ракету на будь-який літак, тут задіяно безліч авіоніки та інших аспектів високопродуктивних літаків. І вони це зробили", – пояснив генерал Ходжес.

МЗС обмежило надання консульських послуг: У "Слузі народу" виступили з заявою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:23

Дії Міністерства закордонних справ щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном є надзвичайним заходом, поки закон про мобілізацію не набрав чинності. Адже можуть виникати кризові ситуації, зокрема, в оновленні до...

Естонія передала Україні патрульні катери

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:02

Естонія в координації з Данією надала Україні два патрульні катери. Про це інформує 26 квітня в Х естонське міністерство оборони, передають Патріоти України. "Така допомога допомагає Україні підтримувати безпеку життєво важливих морських ліній і захист...