Зупинити Мордор: Латвія посилює свою артилерію. Маленька країна робить це "дешево та сердито"

Свої вживані САУ Латвія придбала в Австрії, а боєприпаси отримала в дарунок від США

Як повідомляє польське видання Defence 24, минулого тижня уряд США безоплатно передав Національним збройним силам партію боєприпасів для САУ M109A5Oe у рамках посилення стримування в країнах Балтії, зазначають Патріоти України.

"Пожертва від уряду США значно посилить можливості латвійської армії з вогневої підтримки та її готовність реагувати на всі види загроз. Доставлені боєприпаси – ще один успішний проєкт Латвії та нашого стратегічного партнера – США", – так прокоментував цю подію міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс.

M109A5Oe
Водночас минулого місяця стало відомо, що міноборони Латвійської республіки закупило в Австрії партію вживаних 155-мм самохідних гаубиць M109A5Oe.

За 2 млн євро латвійська армія отримає 18 самохідних артилерійських установок з австрійських резервів. До цих САУ будуть внесені незначні зміни для їх адаптації до вимог покупця.

M109A5Oe
Латвія купує ці САУ вже вдруге: перший контракт був укладений у березні 2017 року й був дуже швидко реалізований – протягом року (з жовтня 2017 по осінь 2018) латвійські військові отримали 47 машин: 35 САУ, 10 командирських машин та дві машини для навчання водіїв.

Сума контракту становила 6 млн євро – вартість одної САУ M109A5Oe коливається в межах від 60 тис. до 140 тис. євро.

Всі придбані Латвією САУ були модернізовані Австрією протягом 2003-2007 років та потім відправлені у резерв.

Варто зауважити, що вживані австрійські M109A5Oe стали першими САУ у литовському війську – раніше країна такої зброї не мала. Тобто, попри те, що ці системи не можна назвати сучасними, для Латвії така зброя в умовах невеликого бюджету на оборону поряд із новинами про "подарункові боєприпаси" стане посиленням збройних сил країни.

Надійної техніки на полі бує стане більше: Канадський виробник броньовиків Roshel відкриє завод в Україні

субота, 11 травень 2024, 5:00

Канадська компанія Roshel, яка виробляє броньовані автомобілі Senator зокрема для потреб ЗСУ, планує частково локалізувати своє виробництво в Україні. . Броньовики Senator початково були створені для операцій правоохоронних органів Північної Америки, ...

Найбільший секрет Лукашенки, або Он де буде "білоруська Херасіма": Американці дізналися, де збудували таємну базу, куди Путін міг вже експортувати "Іскандери" з ядерними боєголовками

субота, 11 травень 2024, 4:15

Те, що у випадку навіть підготовки запуску тактичної ядерної зброї Білорусь за лічені хвилини може перетворитись на скопище руїн, ні для кого не секрет. Однак Путін сподівається, що росії побояться мстити тим самим чином. Стало відомо, де Мінськ планує...