"Звертаюся до вас давньою і достойною мовою": Президент Литви виступив у Раді українською

У п'ятницю, 19 березня, у Верховній Раді України виступив президент Литовської Республіки Гітанас Науседа. Він звернувся до громадян України та нардепів українською мовою, повідомляють Патріоти України.

"Шановний голово Верховної Ради! Шановні депутати Верховної Ради! Дорогі брати і сестри українці! Я прибув до вашої країни зі звісткою дружби і співпраці. Звертаюся до вас давньою і достойною мовою, яку було довго переслідувано і знищувано, однак не знищено. Сподіваюся, що слова, які я сьогодні скажу, допоможуть нам прокласти шлях до спільного майбутнього. Ми завжди можемо спиратися на своє спільне минуле. 30 років тому, коли Литва боронила свою свободу під час кривавих січневих подій, українські добровольці поспішали на допомогу пліч-о-пліч із героями нашої свободи. І ми, литовці, кожного разу були поруч, коли народ України ставав на захист своєї гідності", - заявив Науседа.
Він також згадав спільні сторінки історії. "Багато століть до того ми були поруч один із одним і навіть мали спільну державу. Ми торгували, вели культурний обмін, чинили опір спільному ворогу. Наші народи разом захищали дорогі для європейської цивілізації вартості: пошану до верховенства права, свободу людей і демократії. Литовсько-українську спільність проявлено у спільних героїв. Невипадково тут, у Києві спочив переможець битви під Оршею Костянтин Островський, а в Острозі - герой Хотина Ян Кароль Ходкевич", - додав він.

Президент Литви засудив дії Росії по відношенню до України та привітав створення міжнародної Кримської платформи. "І хоча минуло сім років від військової агресії, яка зруйнувала міжнародний лад і злагоду в Європі, ми, литовці, далі твердо кажемо: Крим - це Україна! Ми суворо засуджуємо незаконні дії Росії, виступаємо за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і вітаємо ініціативу Києва зі створення міжнародної Кримської платформи", - підкреслив литовський лідер.

Гітанас Науседа закінчив свій виступ українською мовою в парламенті словами: "Слава Україні". Далі він продовжив говорити про російську агресію своєю рідною мовою та висловив підтримку Україні у зусиллях до політичного розв'язання конфлікту на Донбасі та наголосив, що "міцній Україні місце в міцній Європі".
Джерело: ТСН.ua

Росія змінила тактику: Експерт назвав ключові умови, за яких Україна зірве плани наступу ворога

субота, 20 квітень 2024, 7:50

Українці нададуть російським загарбникам "запрошення до пекла", якщо найближчим часом наша країна отримає від партнерів необхідну підтримку. Це американський пакет військової допомоги, чеська ініціатива із закупівлі та постачання боєприпасів, робота пр...

"Як тільки ви починаєте...": Київ має нестандартно реагувати на тактику Путіна, - швейцарський експерт

субота, 20 квітень 2024, 7:38

Відео з фронту свідчать про те, про що вже давно говорять військові експерти, Росія має проблеми з постачанням достатньої кількості матеріалів для війни в Україні, передають Патріоти України. На кадрах видно, як російські військові пересуваються прифро...