Зв'язки з соратником Януковича та фінансові махінації: Сумнівні моменти біографії кандидатки в посли України в США

Колишнього міністра фінансів Маркарову і її чоловіка неодноразово звинувачували в брудних схемах на фінансових ринках.

У потенційного посла України в США, екс-міністра фінансів Оксани Маркарової вельми неоднозначна політична репутація. На це звернули увагу експерти в коментарях ЗМІ, передають Патріоти України.

Колишнього міністра фінансів і її чоловіка неодноразово звинувачували в брудних схемах на фінансових ринках. А також - у зв'язках із знаковою людиною з найближчого оточення Віктора Януковича - екс-секретарем РНБО Андрієм Клюєвим.

У 2012 році брати Клюєви призначили Оксану Маркарова головою Наглядової ради свого "АКТИВ-БАНКУ". Уже в наступному році її чоловік - Данило Волинець став номінальним власником фінансової установи через компанію "ІТТ-інвест", якою він володіє. Під управлінням Маркаровой, банк видавав кредити афілійованим з Клюєвими юридичним особам. Тоді Клюєви, використовуючи службове становище, розвивали ринок сонячної енергетики в Україні.

У державних банків вони взяли кредитів на більш ніж 0,5 мільярда євро. В афері найвірогідніше міг бути замішаний і Волинець, оскільки на той момент він був членом Наглядової ради державного "Ощадбанку", який також кредитував Клюєвих.

У 2014 році НБУ ввів в "АКТИВ-БАНК" тимчасову адміністрацію. Клюєви, після того як втекли з України, через "Схід Солар", намагалася повернути десять мільйонів заборгованості, шляхом заліку депозитів фізичних осіб. Оксана Маркарова не вважала за цю операцію фіктивної, але ФГВФО і тимчасова адміністрація "АКТИВ-БАНКУ" надалі визнали операцію нікчемною і звернулися до суду.

Тоді ж Національний банк визнав "АКТИВ-БАНК" неплатоспроможним і відправив його на ліквідацію. Незадовго до банкрутства Маркарова і Волинець встигли продати проблемний банк, а також його цінні активи. В тому числі, дорогу нерухомість на Подолі в центрі Києва. Покупцем виступила фірма "Синонім", власницею якої, за інформацією журналістів програми "Схеми", була Маркарова.

Автори матеріалу стверджують, що нерухомість була продана за заниженою ціною - значно дешевше її заставної вартості. "Укрексімбанк" оцінював заставну вартість будівлі в 130 млн гривень. Але перед його продажем приватна компанія "Істерн консалтинг груп", якою раніше керувала Маркарова, провела нову оцінку і оцінила об'єкт майже вдвічі дешевше його заставної вартості, йдеться в розслідуванні. У підсумку "Синонім" заплатив за будинок на Подолі ще менше - всього 16 мільйонів гривень.

Ще одна дуже вкрай брудна історія сталася вже під час роботи Маркаровой в Мінфіні. Чоловік міністра фінансів України Оксани Маркаровой - Данило Волинець, через "Акордбанк" (йому належить 75% акцій) інвестував 230 млн гривень в держоблігації. На надзвичайно вигідних умовах: міністерство, яким керує Маркарова, розмістило гривневі ОВДП з номінальною прибутковістю до 18,5% річних.

Тільки за перше півріччя 2019 року активи "Аккордбанка" виросли на 500 млн гривень - до 2,3 млрд гривень. У свою чергу інвестиції банку в цінні папери збільшилися з 60 тисяч гривень до тих самих 230 млн грн. Різниця - більш ніж вражає. Проте, Маркаровій дали допрацювати в Мінфіні до березня 2020 року і відправили у відставку - без кримінальних наслідків.

Джерело: Апостроф

"Нам поскаржилися на катування та жорстоке поводження": ООН перейнялася ставленням до полонених окупантів в Україні

четвер, 28 березень 2024, 12:27

Моніторингова місія ООН з прав людини активно перейнялася долею російських військових, які прийшли на чужу землю вбивати українців, та заявила: росіян нібито катують у транзитних місцях після їх евакуації з поля бою. Про це йдеться у звіті Управління в...

Війну оголосили "священною", а Захід - "сатанистським": З'їзд РПЦ благословив Путіна на повне знищення України

четвер, 28 березень 2024, 11:59

Війна, яку розпочав диктатор Володимир Путін, стає «новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу», а вся територія України «має увійти до впливу Росії». Такі засади закріпила Російська православна церква у новому Наказі XXV Всесвітнь...