Звільнення Херсона українськими військовими зруйнувало плани Путіна на повний контроль над узбережжям Чорного моря, - Die Welt

Звільнення Херсона українськими військовими зруйнувало плани кремлівського диктатора Володимира Путіна на повний контроль над узбережжям Чорного моря. Виведення путінської армії із міста підриває його авторитет всіх рівнях. Про це пише німецьке видання Die Welt. Херсон був єдиним великим містом та обласним центром, який Росія змогла взяти, передають Патріоти України.

Із визволенням українцями Херсона одночасно повалилася і мрія Кремля: контроль над узбережжям Чорного моря аж до Одеського порту. Протягом багатьох років Москва намагалася розширити своє панування у Чорному морі та перетворити його на "заборонену зону" для Заходу.

Кремль витратив багато грошей на модернізацію власного Чорноморського флоту. Він був реальною загрозою для України, особливо для Одеси, задовго до війни.

Навесні у місті були великі побоювання, що російські війська з Херсона можуть пройти до Одеси через Миколаїв. Тим часом Кремль, схоже, також розглядав можливість проведення десантної морської операції. Біля берегів раз у раз з'являлися російські кораблі. Українці серйозно поставилися до цього. Попередження, яких серйозно поставилися в Одесі. Старе місто місяць оточене, пляжі заміновані, а військові готові до вуличних боїв.

Сам Путін виділив місто у своїй промові за два дні до початку широкомасштабної війни у лютому. На той час він говорив про ймовірних злочинців в Одесі, яких хотів вистежити та притягнути до відповідальності. Однак зі стратегічного погляду все було пов'язано з портом із самого початку. Він забезпечує доступ України до моря, звідки вирушають зерновози по всьому світу.

Ось чому узбережжя Чорного моря також має велике економічне значення для країни. До війни близько п'ятої частини світового експорту олії та пшениці припадало на Україну.

Військовий аналітик Густав Грессель із Європейської ради з міжнародних відносин пояснює, що Дніпро біля Херсона також є найважливішим внутрішнім водним шляхом України. Постійна російська присутність по обидва боки могла "ще більше підірвати українську економіку". Ця небезпека була усунена визволенням Херсона.

"Нам поскаржилися на катування та жорстоке поводження": ООН перейнялася ставленням до полонених окупантів в Україні

четвер, 28 березень 2024, 12:27

Моніторингова місія ООН з прав людини активно перейнялася долею російських військових, які прийшли на чужу землю вбивати українців, та заявила: росіян нібито катують у транзитних місцях після їх евакуації з поля бою. Про це йдеться у звіті Управління в...

Війну оголосили "священною", а Захід - "сатанистським": З'їзд РПЦ благословив Путіна на повне знищення України

четвер, 28 березень 2024, 11:59

Війна, яку розпочав диктатор Володимир Путін, стає «новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу», а вся територія України «має увійти до впливу Росії». Такі засади закріпила Російська православна церква у новому Наказі XXV Всесвітнь...