"Звинуватили" командира 138-ї бригади ЗСУ: Росія вперше визнала знищення літака А-50

Суд у Москві заочно «взяв під варту» українського командира 138-ї зенітної ракетної бригади (військова частина А4608) Збройних сил України полковника Миколу Дзямана за збиття російського авіаційного комплексу радіовиявлення та наведення А-50. 17 червня 2024 року опубліковано відповідне «рішення» московського суду, передають Патріоти України.

Як зазначається, 23 лютого 2024 року повітряний простір Росії патрулював літак Повітряно-космічних сил РФ. Дзяман нібито наказав його знищити.

«Усвідомлюючи, що вказане повітряне судно не призначене для ведення бойових дій, не має озброєння, а політ проходить виключно в повітряному просторі Російської Федерації», — йдеться у повідомленні Слідчого комітету.

В результаті був знищений літак та загинули 10 членів екіпажу. Дзяману заочно висунули «звинувачення» у нібито злочині, передбаченому п. «б» ч. 3 ст. 205 КК РФ (терористичний акт, що спричинив заподіяння смерті людині). Дзяман оголошений у федеральний російський розшук.

Судячи з опису події, йдеться про падіння літака А-50У, який 23 лютого розбився поряд із хутором Трудова Вірменія у Краснодарському краї. Тоді екіпаж із 10 людей загинув.

Тоді ж низка Z-джерел заявляла, що літак був помилково збитий російською ППО. При цьому українська сторона повідомляла про спільну операцію Повітряних сил ЗСУ та Головного управління розвідки Міноборони України.

А російський депутат Держдуми та голова комітету з оборони Андрій Картаполов тоді заявляв, що А-50 ніхто не збивав. «Безбожно брешуть. Наш літак ніхто не збивав, тим більше американці. У них ще збивалки не виросли», — сказав він.

​ Естонська ініціатива у €120 млрд на рік набирає обертів: Литва надаватиме 0,25% ВВП на оборонну допомогу Україні, - Науседа

середа, 26 червень 2024, 17:58

Нещодавно запропонований Талліном план фінансування України країнами ЄС в прив'язці до фіксованої суми від власного ВВП набирає дієвої підтримки. Литва буде надавати не менш ніж 0,25% ВВП на підтримку безпеки та оборони України. Про це повідомив презид...

Ніякого каяття перед "братушками" за поставки на €800 млн: Сербія і далі продаватиме зброю та боєприпаси Заходу, навіть якщо їх передаватимуть Україні, - Вучевич

середа, 26 червень 2024, 17:39

Прем’єр-міністр Сербії Мілош Вучевич заявив, що Сербія продовжуватиме продаж зброї та боєприпасів іншим країнам, навіть якщо їх потім передадуть Україні, передають Патріоти України. Водночас прем’єр підкреслив, що Сербія не бере участь у війні. . "Я н...