10 представників тваринного світу, які залишаються вірними своїй парі усе життя

Зберігати вірність своєму обранцеві протягом усього життя — це не тільки доля людей. У тваринному світі є чимало прикладів моногамії, коли пара нерозлучна з року в рік. Вони разом піклуються про потомство, переживають спеку і холоди. Розповімо про деякі з них.

Лебідь

Мабуть, це найяскравіший приклад створення пари на все життя у світі птахів. Своїх дитинчат вони вирощують і опікують разом протягом двох років. Лебеді можуть змінити партнера лише у тому разі, якщо один з них гине. Але буває і більш сумний фінал такої любові: живий партнер незабаром вмирає від смутку і туги. Така особливість породила широко відомий вислів про лебедину вірність, а прекрасні і граціозні птахи є героями казок, легенд, пісень.

Вовк

Попри грізний і суворий вигляд, в парі ці хижаки являють собою приклад вічної ніжності і вірності. Вони ведуть типове сімейне життя, коли самець спочатку доглядає і заграє з самкою, потім разом шукають місце для виведення потомства. Турбота про потомство — справа обох батьків, а то і всієї зграї. Пара буде триматися разом стільки, скільки відпущено їм природою. Або поки не втрутиться людина.

Пінгвін

Про своє кохання і бажання створити пару самець заявляє за допомогою найкрасивішого камінчика, який тільки знайде на узбережжі. Якщо його подарунок прийнятий, то можна облаштовувати загальну територію для висиджування яєць і виведення потомства. Так само дружньо вони ростять своїх пташенят, змінюючи один одного на цьому важливому посту.

Папуги-нерозлучники

Назва цих пернатих вже говорить багато про що. Вони разом будують свої гнізда, приносячи звідусіль будь-який відповідний матеріал: травинки, гілочки, кору дерев. Навіть після того, як пташенята трохи підросли і можуть самі добувати їжу, батьки продовжують піклуватися про них і підгодовувати. При цьому самка і самець не скупляться на ніжні почуття один до одного, тісно притулившись на гілочці.

Морські Коники

Ці голкоподібні риби відрізняються тим, що за виведення потомства в парі відповідає самець. А ікринки йому підкидає самка під час шлюбного танцю, притискаючись то одним боком, то іншим. Ось такий поділ праці.

Сипуха

Ці хижі птахи подають відмінний приклад для наслідування в плані облаштування сімейного гніздечка. Спочатку самець знаходить підходяще місце, облаштовує його і лише потім починає шукати самку, літаючи навколо дупла і видаючи хрипкі звуки. Яка "панночка" відповість вереском на це запрошення, з тієї і буде виводити потомство. Самка сяде на яйця, а партнер повинен приносити їй їжу. Повна ідилія!

Альбатрос

Під час шлюбного періоду найбільші з літаючих птахів не віддаляються далеко від місця проживання, хоча цілком могли б. На залицяння і створення пари в них йде кілька років, але зате потім вони не розлучаються. Разом висиджують яйця, годують пташенят, виховують і відправляють в перший політ. На це йде майже рік.

Кит

Попри стадний інстинкт цих найбільших тварин на землі, в більшості своїй вони моногамні. Створені пари разом переживають вагітність, яка може тривати до півтора року, потім дружно спливають в теплі води для народження потомства. Сильно розвинений материнський інстинкт робить самку грозою для всіх, хто збереться наблизитися до її єдиного дитинчати. А для нього вона гарант безпеки і джерело смачного жирного молока на рік, як мінімум.

Бобер

Завдяки своєму шикарному хутру, ці великі гризуни не бояться холоду і свої шлюбні ігри влаштовують під льодом. У парі домінує самка, але знайдеться робота і для самця. Адже піклуватися треба не тільки про нове покоління, а й доглядати за підрослим молодняком минулих років. Так і живуть дружною сімейкою в хатці на березі водойми.

Дворогі калао

Красуні з сімейства птахів-носорогів демонструють приклад жертовності заради свого потомства. Вибравши відповідне дупло, самка калао замуровує себе в ньому на період висиджування яєць і годування пташенят. Самець відповідає за забезпечення всім необхідним. Спочатку він приносить будматеріал для того, щоб закрити вхід в гніздо. Потім через вузький отвір подає їжу для годуючої матері. Пізніше порції збільшуються, бо до самки приєднуються підростаючі пташенята. Не дивно, що до того часу, як самка з дітьми вибирається з ув'язнення, самець виглядає значно схудлим. Зате вся сім'я тепер разом.

Мудра природа через ці та інші моногамні пари тварин, птахів вчить нас вірності і ніжності, як треба будувати відносини і піклуватися про потомство. Мистецтво любові — це не просто на гілочці сидіти. Треба працювати для свого партнера, отримуючи натомість таку ж порцію уваги.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...