13 жовтня українці традиційно вшановують Михайла Солом'яного: Історія, традиції та прикмети свята, пов'язаного з Хрещенням Русі

За повір'ям у цей день, щоб уберегтися від хвороб і порчі, в народі було прийнято палити в стодолі стару солому з матраців, а потім набивати їх новою.

День пам'яті святителя Михаїла Київського митрополита з часів Київської Русі відзначається 13 жовтня (30 вересня — дата за старим стилем). Покладені в Успенському соборі Київо-Печерської лаври мощі святого Михаїла були благословенням Києва. 3 жовтня 1941 року собор було підірвано, й безцінний скарб відтоді втрачений, зазначають Патріоти України.

Святителя Михаїла наші богослужбові книги споминають, як "Святителя Михаїла, першого митрополита Київського". Незважаючи на цю першість, історичних відомостей про нього дуже мало. Никонівський літопис говорить про те, що в 991 р. митрополит Михаїл був у Ростові з чотирма єпископами. Це дало підставу історикам віднести митрополита Михаїла до часу масового прийняття киянами Православ’я в 988 р., що інакше називають Хрещенням Русі-України, яке відбулося за часів св. князя Володимира Великого. У храмах та книжках можна навіть побачити репродуктивне зображення подій Хрещення Русі-України, де поруч із святим великим князем Володимиром Великим стоїть сивий архієрей, під яким завжди розуміють саме митрополита Михаїла.

Спираючись на ці свідчення, вищезазначені історики описують, що св. Михаїл був родом з Сирії, і висвячений на Митрополита у Константинополі св. Патріархом Миколаєм Хризовергом (983 – 996) та прибув до Києва з декількома єпископами (називається від 4 до 6). Незабаром Першоієрарх благословив князя Володимира побудувати Десятинну церкву, а на місці майбутнього Михайлівського Золотоверхого монастиря побудував церкву Архангела Михаїла для грецьких ченців, які прибули разом із ним.

Традиції та обряди

За старовинною традицією в народі свято присвячене зміні старої соломи в будинку на свіжу.

Молоді господині замінюють солом'яну набивку в подушках і матрацах. Старе набивання обов'язково спалюється. Вважається, що це допомагає захистити господарів від псування і пристріту. Чоловіки змінюють солом'яні підстилки в будинку і на ґанку.

Крім гігієни, цьому є і народне пояснення. За повір'ям, щастя покине той будинок, в якому на Михайла залишиться стара солома. Знаючі люди вміють визначити стан здоров'я людини за старою постільною соломою.

Наші предки дуже шанобливо ставилися до соломи, справедливо вважаючи, що вона вбирає в себе силу сонця і землі.

Існує також спеціальний обряд купання малих дітей на порозі будинку на Михайла Солом'яного. Це допомагає вберегти їх від хвороб взимку.

Прикмети

  • Якщо вперше випав сніг у цей день, то зима буде пізньою.
  • Якщо береза і липа скинули майже все листя, то наступний рік буде врожайним.
  • Білки змінили шубку на зимову, значить, зима буде теплою.
  • Якщо місяць на небі у туманному серпанку, то скоро почнеться негода.

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...

Більшість українських біженців готові повернутися з-за кордону: Опитування показало, за яких умов

четвер, 2 травень 2024, 15:56

Більшість українців все ще планують повернутися до України (26% точно та 26% скоріше). З них 61% планує це зробити після війни, передають Патріоти України. з посиланням на дані опитуванняInfo Sapiens. Остаточне закінчення війни / припинення бойових ді...