14 червня Львівщина святкує день народження полковника Євгена Коновальця

Історія вчить, що кожній країні конче потрібні і ті, хто здатен до боротьби та пожертви...

14 червня Львівщина відзначає 129-ту річницю з дня народження полковника Армії УНР, голови проводу українських націоналістів Євгена Коновальця, нагадують Патріоти України.

Заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод, директор департаменту внутрішньої та інформаційної політики Андрій Ковальський, заступник голови Жовківської РДА Андрій Колієвич поклали квіти до пам’ятника Євгену Коновальцю у його рідному селі Зашків Жовківського району.

“Історія вчить, що кожній країні конче потрібні і ті, хто здатен до боротьби та пожертви, і ті, хто бере на себе відвагу будувати державне життя народу. Євген Коновалець, якого уродини сьогодні відзначаємо, поєднав у собі ці риси. Він був одним із знаних військових керівників армії УНР і одним з найбільших будівничих ідеї української державності у XX столітті. Виникає питання: якби Коновалець не помер у 47, чи розкололася б ОУН, чи саме такою була б роль України у Другій світовій, чи, може, наша історія була б трохи іншою? Це складні запитання, які вимагають чесної відповіді: країні потрібні герої. І ті, які здатні до боротьби та подвигу, і ті, які беруть на себе відповідальність будувати державність, не схиляючись до ворожих нам ідеологічних доктрин”, - наголосив Юрій Холод.

Також сьогодні на території Історико-меморіального музею полковника Євгена Коновальця за ініціативи ГО "Спілка учасників бойових дій" "Асоціація комбатантів" та підтримки облдержадміністрації відкрили виставку військової форми та зброї «Від УНР до сьогодення».

Окрім того, день народження Євгена Коновальця відзначили велопробігом від пам’ятника Степану Бандері до Зашкова. Забіг організований громадською організацією “Твереза Галичина”.

Зазначимо, у зв’язку з карантинними обмеженнями, цьогоріч національно-патріотичний фестиваль «Зашків», заснований молодіжними громадськими організаціями Львівщини у 2006 році, не відбувається.

Патріотичним велопробігом відзначили день народження полковника Євгена Коновальця

Учасники стартували велопробігом від пам’ятника Степану Бандері до с. Великий Дорошів. Опісля забігом вирушили до Зашкова.

“Постать полковника Армії УНР є дороговказом для сучасних поколінь, як потрібно діяти у військовій сфері та політичній. Дуже важливо, щоб молодь брала приклад із таких історичних діячів, як Євген Коновалець, та працювала задля розвитку нашої держави”, - підкреслив директор департаменту внутрішньої та інформаційної політики Андрій Ковальський.

Усі учасники, які завершили велопробіг у селі Зашків, отримали подарунки та пам’ятні медалі. Зазначимо, що організаторами велопробігу є громадська організація “Твереза Галичина”.

У Зашкові вшанували батьків та дідуся полковника Євгена Коновальця

Представники влади молитвою вшанували пам'ять батьків та дідуся Євгена Коновальця, які поховані на кладовищі у Зашкові.

Євген Коновалець народився в родині директора місцевої народної школи Михайла Коновальця і вчительки Марії Сороки з роду Венгриновських. Дідусь Євгена о. Михайло був в Зашкові греко-католицьким священником.

Протягом 1920-х років відбулося декілька замахів на Євгена Коновальця. Їх намагалися здійснити різні агенти радянських спецслужб. 1933-го розпочалася реалізація останньої операції з убивства Провідника під кодовою назвою «Ставка», яку розробляли у Москві під особистим наглядом Йосипа Сталіна. Виконавцем замаху став агент радянської служби зовнішньої розвідки Павло Судоплатов.

Про спецоперацію інформували особисто Сталіна. У листопаді 1937-го Судоплатова прийняв Йосиф Джугашвілі й поставив задачу розробити план «нейтралізації» керівництва ОУН. За тиждень у Кремлі Судоплатов доповів план Сталіну, керівнику НКВС Єжову та голові ЦВК УРСР Петровському. Останній заявив, що Коновальцю заочно винесено смертний вирок.

23 травня 1938 р. Коновалець був убитий у Роттердамі в результаті цієї спецоперації. Вбивство Коновальця виконав Павло Судоплатов (пізніше — керівник розвідувально-диверсійного управління НКВС СРСР, генерал КДБ). Вічна Слава Герою!

Українцям продають вітчизняні помідори майже удвічі дорожче за турецькі: У чому причина

вівторок, 23 квітень 2024, 9:57

В Україні почали продавати тепличні помідори місцевого виробництва. Перші партії пропонують до продажу по 120-140 грн/кг, що в середньому на 67% вище, ніж перші партії цієї продукції минулого року, передають Патріоти України. А також значно дорожче з...

Підстава для визнання непридатним: Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації

вівторок, 23 квітень 2024, 9:55

В Україні продовжується військовий стан, а також проводиться загальна мобілізація. Усі військовозобов'язані зобов'язані пройти Військово-лікарську комісію (ВЛК). Проте існують хвороби хребта, при яких особу визнають непридатною до військової служби у З...