15 лютого - Стрітення: Що категорично не можна робити в цей день

15 січня відзначається одне з 12 головних церковних свят - Стрітення Господнє. Це свято символізує зустріч людства з Немовлям Ісусом.

Слово "стрітення" на старослов'янській мові означає "зустріч", а друге значення цього слова - "радість". Це зустріч людства в особі старця Симеона з Богом, передають Патріоти України.

До християнства наші предки в цей день святкували зустріч Зими з Літом. Справа в тому, що в давні часи осінь і весну вважали проміжним етапом, а ось головними сезонами були Літо і Зима. Вважалося, що в цей день зимові холоди вже відступають і дають дорогу теплу. За повір'ями, це єдиний день зими, коли можна почути грім та побачити блискавку.

Свято Стрітення виникло в церкві Єрусалиму і з'явився в її богослужбовому календарі в IV столітті. Спочатку воно сприймалося не як самостійне свято, а як день, що завершує 40-денний цикл після свята Богоявлення.

Стрітення належить до Господніх свят, присвячених безпосередньо Христу, але за своїм богослужбовим змістом воно виключно близьке до свят Богородичних. І в давнину, в своєму виникненні, розглядалося як свято, присвячене Матері Божій.

Згідно з традицією і Законом Мойсея, на 40-й день після пологів жінка могла вперше відвідати храм, таким чином отримавши "очищення". Якщо ж жінка народила первістка, і він чоловічої статі, належало також здійснити ритуальне жертвоприношення - ягняти або, якщо родина не могла собі його дозволити, пару голубів. Саме на 40-й день після народження Христа Марія принесла його до церкви, де їх зустрів Симеон Богоприємець.

Стрітення символізує собою зустріч Старого і Нового Завітів. Єпископ Феофан Затворник писав: "В особі Симеона весь Старий Завіт, непокутуване людство, зі світом відходить у вічність, поступаючись місцем християнству ...".

В цей день є свої заборони, яких віруючим людям варто дотримуватися. На Стрітення Господнє не можна:

- лаятися, сваритися;
- робити прибирання;
- вишивати;
- прати;
- працювати в городі;
- митися.

Заборона, який стосується купання, відноситься тільки до лазні. Купатися в лазні в великі свята заборонялося тому, що для цього потрібно спочатку гарненько попрацювати: наколоти дров, наносити води, стежити за грубкою протягом декількох годин. Тому люди, які приймають душ, можуть спокійно це робити і не боятися, що порушують заборону.

В далеку дорогу на Стрітення відправлятися не варто. Наші предки вірили, що через мінливу погоду в свято в дорозі можуть бути серйозні неприємності, тому намагалися далеко від будинку не їхати. Існує прислів'я: "На Стрітення вирушиш в дорогу - скоро додому не повернешся".

Винятком заборони на будь-яку роботу є робота, яку потрібно виконати на благо інших людей. Якщо 15 лютого вдається відкласти всі справи, потрібно відвідати церкву, адже в храмі на честь свята відбувається особливе урочисте богослужіння, а також служиться молебень. Не варто ігнорувати цю традицію, якщо є можливість дотримуватися її у велике свято.

Перевірте своє! Названо прізвища, які вказують - ваші предки вели розгульне життя

вівторок, 19 березень 2024, 3:25

Деякі українці отримували родові імена за рисами характеру, професіями чи особливостями зовнішності. Існує перелік українських прізвищ, які давали справжнім ловеласам, передають Патріоти України. На генеалогічному порталі "Рідні" можна дізнатися, які у...

"Крім борделю, ніде не побачите": У Швеції телеведуча назвала українок повіями, і відмовилась вибачатись за свої слова

вівторок, 19 березень 2024, 0:55

Посольство України у Швеції закликало журналістку публічно вибачитися перед українками, на що та відповіла, що їй немає за що вибачатися. . У Швеції журналістка Елаф Алі під час ефіру розважальної програми "IFS — invandrare för svenskar" на національн...