160 років тому весь Лондон вразив випадок з Біг Беном

Неймовірна подія сталася з велетенським годинником.

Годинник на башті Біг Бен запустили 21 травня 1859 року. Перша спроба виявилася невдалою - годинник не працював. Офіційно відкрили через 10 днів, повідомляє Газета, передають Патріоти України.

Після того, як згорів старий будинок Вестмінстерського абатства, британський парламент приймає рішення прикрасити вежу Святого Стефана годинником. Виділяють гроші на будівництво вежі з найточнішим годинником у світі. Існує кілька версій, чому дзвін назвали Біг Бен. За однією з них - на честь лорда Бенджаміна Холла – інженера, який його і встановлював.

Годинник на башті під назвою Біг Бен запустили 21 травня 1859 року. Фото: Wikiway.com

Той на засіданні парламенту довго і нудно виголошував промову про вибір назви для годинника. Хтось крикнув: "А назвіть дзвін Біг-Беном і покінчимо із цим". Через значні розміри Холла прозвали Великим Беном. Назва прижилась.
Вежу звели за проектом Пьюджина в неоготичному стилі. Усередині башти встановили двометровий дзвін діаметром 3 метри і вагою 13,7 тонн. Годинник створив майстер Едвард Джон Дент.

Циферблати Біг Бена дивляться на всі чотири сторони світу, вони зроблені з опалу. Під ними - латинський напис "Боже, бережи нашу королеву Вікторію". По периметру вежі написано на латині: "Хвала Господу". Годинникові стрілки довжиною 2,7 метра відлили з чавуну, а хвилинні - 4,2 метра - зроблені з мідного листа.

Перший удар молота про Біг-Бен точно збігається з першою секундою початку години. Кожні два дні механізм проходить ретельну перевірку.
Біг Бен вважається одним з найточніших годинників, але кілька разів він зупинявся. У 1976 році поламався механізм, який відповідав за бій годинника. Також Біг Бен зупинявся від рясного снігопаду у 1962 році та від аномальної спеки влітку 2005-го.

Джерело: Газета.ua

Провела 26 років свого життя як домогосподарка: Чоловіка змусили компенсувати ексдружині 88 тис. євро за хатню роботу

вівторок, 19 березень 2024, 8:54

Провінційний суд міста Понтеведра, Іспанія, нещодавно постановив, що чоловік повинен виплатити своїй колишній дружині 88 025 євро як компенсацію за її роботу домогосподаркою протягом 26 років шлюбу. Про це пише Oddity Central, передають Патріоти Україн...

Українці можуть "вибити" пенсію, яку їм не видали: Юрист порадив, як треба діяти

вівторок, 19 березень 2024, 8:46

Незважаючи на періодичні підвищення пенсій, їх сума не завжди встигає за ростом інфляції, тому для багатьох людей, які вийшли на заслужений відпочинок, кожна сотня-друга гривень має важливе значення, передають Патріоти України. Що вже говорити про ситу...