$160 за грам: Науковці розповіли про метал значно дорожчий за золото й платину

Учені кажуть, що цей метал у чистому вигляді не зустрічається навіть у природі.

На Землі чимало металів, які можуть бути дорожчими за золото й платину. Дорогоцінні природні ресурси світу можуть коштувати дуже дорого, це стосується зокрема іридію, передають Патріоти України з посиланням на IFLScience.

Іридій — хімічний елемент із атомним номером 77, він класифікується як перехідний матеріал. Іридій залишається у твердому стані за кімнатної температури. Вважається, що назва "іридій" походить від грецького слова "ірис" — веселка. Як і золото, іридій досить інертний, має високу щільність і температуру плавлення. Також іридій — найстійкіший до корозії елемент періодичної таблиці.

Найбільшу кількість дивовижних властивостей іридію відкрив англійський хімік Смітсон Теннант. Виявлено іридій був приблизно 1803 року в платинових рудах. Метал вдалося виявити під час розчинення платини в так званій "царській горілці" — суміші дуже сильних кислот.

Через високу щільність іридію його чиста форма майже ніколи не використовується. Ба більше, чиста форма цього металу може навіть не існувати в природі. Річ у тім, що більшість руд, які включають в себе іридій, містять лише невеликий відсоток іридію та можуть бути знайдені лише в Південній Африці, Алясці, Бразилії, М'янмі.

Найчастіше іридій комбінують із платиною для створення сплавів, які в підсумку містять 5-10% іридію. Такі сплави використовують для виготовлення ювелірних виробів, наконечників ручок, хірургічних металів і контактів в електрообладнанні.

Наразі вартість іридію становить 4500 доларів за одну унцію (28,35 г), водночас ціна за таку саму кількість золота коливається біля позначки 2000 доларів.

В Україні суттєво похолодає: Синоптик розповів, коли чекати на зниження температури

понеділок, 22 липень 2024, 22:40

Перші дві декади липня були в Україні аномально спекотними. Синоптичні умови над Європою почали змінюватися вже 19 липня і в регіонах сталося відчутне зниження температури. Про розповів синоптик Ігор Кібальчич в коментарі "Телеграфу", передають Патріо...

Тарифи на електроенергію зміниться? Ось коли в Україні може знову здорожчати світло

понеділок, 22 липень 2024, 21:40

Тариф на електроенергію не переглядатиметься до 1 травня наступного року. Про це йдеться у відповіді міністра енергетики України Германа Галущенка на запит нардепа Олексія Кучеренка, передають Патріоти України. "Ціна на електричну енергію для побутови...