"2-3 дні - і може початись": Епідеміологиня розповіла про віруси, які загрожують через підрив Каховської ГЕС

Після підриву російськими злочинцями Каховської ГЕС та витоку мільярдів кубометрів води низка фахівців попередили про ризики спалаху хвороб, які є наслідками повеней, передають Патріоти України.

Як з’ясувалося, перша фіксація таких захворювань можлива вже цього тижня. Про це в коментарі для ТСН.ua розповіла авторитетна епідеміологиня, експертка МОЗ України з напрямку епідеміології Наталія Виноград.

"Ризики я оцінюю, як надзвичайно високі, – каже Наталія Олексіївна. – Це не регіональна проблема, а абсолютно державна. Надзвичайна ситуація, яка співпала з періодом ризику зростання захворюваності на групу кишкових інфекцій. Якщо на проблему з гепатитом А вийдемо через місяць або пізніше, то зараз у нас може бути низка бактеріальних інфекцій. Друге – низка вірусних інфекцій та паразитарні інфекції. В народі останні більш відомі як глисти. Є розмивання ґрунтів, в яких є так звані геогельмінти. В разі таких ситуацій, яка сталася, обов’язково буде зростання ймовірності ризику зараження. Причина – забруднення води патогенами, відсутність питної води у населення".

За словами професорки, основний ризик пов’язаний із водою. "Кишкова група інфекцій буде обов’язково. Друге – розмивання кладовищ, поховань людей, тварин. Звідти може з’явитись теж ціла низка патогенів", - каже епідеміологиня.

Вона підкреслює, що якщо на першому місці в переліку небезпек є вода, то на другому - немиті продукти або миті водою невідповідної якості, без термічного оброблення.

В воду потрапило дуже багато шкідливих речовин із самої ГЕС / Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Коли з’являться перші хворі

На запитання про те, скільки часу зазвичайминає від такої надзвичайної події до фіксації перших випадків захворюваності, Наталія Виноград відповіла нам так:

"Це залежить від інкубаційного періоду, від того, яке це інфекційне захворювання. Від однієї доби до 45 днів. Є таке поняття як каскадність інфекційних захворювань у разі водних епідемій. 45 днів інкубаційний період гепатиту А, півтора місяця. Але перед тим будуть астровіруси, ротавіруси, ще раніше – норовіруси, купа ентеровірусів. У дітей будуть скоріше, ніж у дорослих. Два-три дні - і можуть з’явитися".

Історичних паралелей майже немає

За прогнозами Виноград, епідемії через повінь не буде, але будуть епідеміологічні ускладнення. "Тобто спалахова захворюванність", - каже експертка.

За словами Виноград, враховуючи те, що зараз коїться на Херсонщині, де є поєднання інфекційної загрози з обстрілами та мінно-вибуховою небезпекою, складно навіть провести якісь історичні паралелі. "Такої масивності ураження території з таким поєднанням осередків загроз одночасно – інші народи такого не знають", - резюмувала фахівчиня.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Закон про мобілізацію: Стало відомо, чи роздаватимуть жінкам повістки до армії

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:28

Згідно із новим законом про мобілізацію в Україні, який набуде чинності 18 травня, жінок можуть призвати на службу у Збройних Силах лише за добровільною згодою. Про це повідомляє "24 канал", передають Патріоти України. Водночас, усі жінки від 18 до 60...