21 травня. Печемо пироги, але самі не їмо. День Іоанна Богослова: Прикмети, традиції, що можна робити, а що ні

Апостол Іоанн — улюблений учень Ісуса Христа та автор одного з чотирьох канонічних текстів Євангелія та «Одкровення Іоанна Богослова».

21 травня християни Східного обряду в Україні вшановують вшановують Іоанна Богослова – одного з найулюбленіших учнів Ісуса Христа. За переказами, євангеліст і апостол Іоанн Богослов син Саломії – дочки святого Йосифа обручника, і Зєвєдєя. Був покликаний Ісусом Христом одночасно зі своїм старшим братом Яковом стати учнем, нагадують Патріоти України.

Хто такий Іоанн Богослов

Власне, 21 травня, Іоанн Богослов, переваливши за столітній вік, зібрав навколо себе своїх учнів, забрався в ними ж могилу і наказав засипати себе землею. Трохи незвичайне рішення для святого мудреця. Учні не посміли ослухатися, так що прохання свого вчителя виконали. А коли буквально через кілька днів «здоровий глузд» переміг, з'ясувалося, що могила порожня.

Ось тільки кожен рік, 21 травня, з могили виступає невелика цівка дивного праху, який, за чутками, чудово зцілює хвороби. Життя в Івана було дуже насиченим. Як мінімум, йому вдалося пережити тортури, які чисто теоретично пережити було не можна, наприклад – варіння живцем у киплячій олії. Так що влада просто заслала його на віддалений острів, але проповідувати більше не заважали.

Саме на острові Патмос і було створено вкрай неоднозначне християнський літературний твір – «Одкровення Іоанна Богослова», що стосується обставин кінця світу і подій, що йому передують. І найголовніше. Іоанн Богослов – абсолютно реальна історична особистість, чиї діяння засвідчені сучасниками і записані в хроніках. Датування хронік підтверджує, що вони були створені в кінці першого століття нашої ери.

Іменини сьогодні святкують: Арсеній, Іван.

Народні прикмети на 21 травня

– Гарний день – влітку буде гарний урожай грибів.

– Дощовий день – прикмета того, що грибів буде багато.

– Рясно цвіте черемха – літо буде мокре.

– Місяць 21 травня вкрите серпанком – незабаром погода погіршиться.

– Черемха 21 травня цвіте – пора сіяти пшеницю.

– Небо ввечері забарвлюється в червоний колір – погода найближчими днями буде хорошою. Якщо ж небо червоне вранці – буде дощ

– Хмари 21 травня пливуть по напряму вгору – буде ясний день, і навпаки.

– Хмари в одну купу збиваються – чекайте негоди.


Що можна робити 21 травня

Наші предки цього дня до сходу сонця збирали росу і хворі промивали нею очі, дівчата вмивалися нею, щоб бути красивими, старші люди мочили голову в росу "щоб не боліла", а господині кропили цією росою домашню птицю – "щоб плодилися курчата".

21 травня пекли пироги, які не їли, а виносили за село і роздавали перехожим. Перед цим молилися, щоб зустріти хорошу людину, з якою можна було б розділити трудовий хліб.

Вважалося поганим знаком 21 травня не зустріти перехожого, і в цьому випадку, щоб не накликати біду, згодовували пиріг птахам.

Ще однією турботою в цей день в багатьох місцевостях була посадка огірків. Вважали, що посіяні на Івана довгого, вони обов’язково виростуть довгими.

21 травня спостерігали за веселкою. Побачити веселку вранці – до дощу, ввечері – до погожого дня. Побачити три веселки – до вітру.

Православні християни вірять, що молитва до Іоанна Богослова може врятувати від отруєння, адже коли його хотів отруїти римський імператор, на апостола отрута не подіяла і він залишився цілий і неушкоджений.

До святого апостола Іоанна Богослова, якого також називають «апостолом любові», звертаються з молитвами про подружнє щастя. Вважається, що молитва, звернена до Іоанна Богослова, зцілює від хвороб.

Євангеліст Іоан також є покровителем школярів і студентів, які просять його про допомогу перед іспитами.

Австралійські генетики дізналися, чому одні люди хворіють на рак, а інші ні

субота, 20 квітень 2024, 3:25

Рак є серйозним і поширеним захворюванням, що забирає мільйони життів щороку. Але вчені наблизилися ближче до розгадки причин його виникнення і створення нових ліків. В австралійському Університеті Фліндерса група дослідників зробила відкриття в галузі...

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...