25 років радянських таборів: 90-річний боєць УПА, учасник Норильського повстання дочекався реабілітації

Іван Мирон став першим, кого Національна комісія з реабілітації визнала реабілітованим, керуючись новим Законом України "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років".

Іван Мирон. Фото: Український інститут національної пам'яті.

Україна почала нову реабілітацію засуджених радянським режимом. Іван Мирон із Закарпаття, якому цього року виповнилося 90 років, став першим реабілітованим за оновленим законом. Про це повідомляє Український інститут національної пам'яті, передають Патріоти України.

Пан Мирон – єдиний із Закарпаття, хто відбув у таборах ГУЛАГу всі 25 років, так і не скорившись і не попросивши про помилування, бо вважав не за вину, а за честь захист своєї землі від ворога. І єдиний, хто досі лишався обвинуваченим у "державній зраді", оскільки в далеких 1950-х боровся за свободу України зі зброєю в руках. Він же став першим, кого Національна комісія з реабілітації визнала реабілітованим, керуючись новим Законом України "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років".

"Тішуся: першим реабілітованим за новим законом став Іван Мирон – член ОУН, учасник Норильського повстання, засуджений комуністичним режимом на 25 років ув‘язнення", – прокоментував добру звістку Володимир В'ятрович.

Також голова УІНП навів фрагменти зі спогадів Івана Мирона:

"Тут, у горах, люди завжди любили свободу. Такий у нас характер. І так тяжко нам то було, що як в рабство взяли, в кріпацтво. Та колективізація – чуже, як чиряк, рана, і боялися її. У Святому Письмі сказано: плодіться і множтеся, живіть на землі й володійте нею. А якщо Бог дав щось, то до того дав і любов. А ж то біля хати, на твоїй землі, вклали чотири стопці – й оце дідове-батькове уже не твоє, а до праці ідеш як робітник, не до свого. Так втрачається любов".

"Чи я міг скласти присягу армії ворога? Відповідь була очевидна. Тому і звернувся до хлопців [з ОУН], про яких знав, боротьба яких мені була зрозуміла".

"Почєму нє осуждаєтє своєго прошлава?" – питали. Я відповів, що захист свого народу я злочином не вважаю і вини своєї не бачу. "Ах, какой защітнік! Україна сейчас свабодна, не нуждаєцца в защітє". Я відповів, що якби Україна була вільною, то мене б не тримали в Сибіру та Мордовії. І додав: Індія зараз не відсилає своїх в’язнів відбувати покарання у Великій Британії. "Какой ви політзаключьонний, ви гасударствєнний прєступнік!" Словом, після моїх сперечань я лишився. Ну, то нас кілька лишилося таких, що ми і шістдесятників діждали".

"За мною приїхав брат, і ми вирушили автобусом у рідне село. Пам'ятаю, як дивно для мене було бачити на волі дітей і жінок. На той момент мені виповнилося 47 років, 25 із яких довелося відсидіти за колючим дротом…".

"Літній сеньйор просто спить?": Бразилійка привезла в інвалідному візочку до банку труп, на котрого намагалась оформити кредит

п’ятниця, 19 квітень 2024, 4:15

У вівторок, 16 квітня, в Ріо-де-Жанейро жінка принесла в банк труп літнього чоловіка, щоб спробувати отримати кредит. Про це повідомляє бразильський телеканал TV Globo. . Зокрема, Еріка де Соуза Вієйра Нунес хотіла отримати кредит у розмірі 17 000 ре...

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...