28 липня - свято Хрещення України-Русі, а жінки відзначають "свій" день і насолоджуються відпочинком

Пам'ятна дата в Україні на честь Хрещення Русі відзначається щорічно 28 липня — у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира.

28 липня жінки відзначали день Матінки Уліти. Фото: UkrMedia.28 липня в Україні відзначається День Хрещення Русі, зазначають Патріоти України.

У 988 році відбулося хрещення князя і всього народу (за іншими даними, хрещення киян відбулось дещо пізніше за Вололимира - 989 або навіть 990 року.-ПУ) . Охрестившись у Херсонесі (територія нинішнього Севастополя.-ПУ), Володимир взявся знищувати всілякі прояви язичництва в своїй державі. Почав князь з Києва. Язичницьких ідолів з пантеону на Старокіївській горі біля княжої резиденції скидали у воду, розбивали, спалювали. Потім відбулося хрещення народу: натовп завели у води Почайни (нині частина Дніпра.-ПУ), священики відслужили Божу службу і давали нові імена наверненим.

28 липня відзначають також пам'ять Кирика та Іуліти (Уліти). Вони постраждали за віру під час гонінь, організованих у відношенні християн імператором Діоклетіаном у III-IV ст. Уліта була молодою вдовою і могла похвалитися знатним походженням. Кирик - її син, який так само, як і мати, став прихильником християнського вчення. Під час гонінь Уліта разом з Кириком втекла з міста, залишивши все своє майно. Жити вона почала як мандрівниця.

Але одного разу її впізнали на вулиці і привели на суд. Там Уліта підтвердила, що стала послідовницею Христа. У неї відібрали сина і стали піддавати великій кількості мук. Кирик, спостерігаючи страждання матері, сказав, що теж є послідовником Христа, після чого його також замучили, а в кінці обезголовили. Одна з рабинь Уліти знайшла тіла мучеників і поховала.

Згідно з народним календарем, 28 липня наступала середина літа. Жінки відзначали день Матінки Уліти і їм належало добре відпочити. У поле і зовсім не варто було виходити 28 липня, оскільки вважали, що там розгулює нечиста сила. Говорили, що жнива 28 липня - це не до добра. Хоча існує і більш логічне пояснення - справа в тому, що на Уліту і Кирика зазвичай йшов досить сильний дощ, а тому у полі просто нічого було робити. День старалися, тим не менш, проводити з користю. Так, дітей привчали до домашнього праці і т. д.

Народні прикмети на 28 липня

Не можна проводити жнива на Уліту - погана прикмета.

28 липня сонячні промені мають цілющу силу.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...