29 грудня: Яке сьогодні свято, прикмети та що не можна робити

Пророк Огій

29 грудня християни вшановують біблійного пророка Огія, одного з 12 "малих" пророків Старого Завіту, який жив у IV столітті до нашої ери і вважався поборником чесноти і чистоти душі людської. В народі свято отримало назву Огіїв день або ж Іній Сій, і на дату передбачали погоду на зиму, зазначають Патріоти України.

Огій був одним з іудейських колоністів Єрусалиму. Перекази свідчать, що пророк прийшов з Вавилона і приніс чотири вісті, сказані йому самим Господом.

Ці послання були адресовані правителю Зоровавелю, первосвященику Ісусу та священикам. Він дорікав їх у бездіяльності та закликав відновити роботи з відновлення Єрусалимського храму. Огій передбачив повернення свого народу з єгипетського полону. Пророк похований в Єрусалимі.

У народі вважали Огія покровителем чистих помислів та наставником на добрі справи. У церквах пророку молилися і просили сил для позбавлення від шкідливих звичок.

Вірили, що якщо дати на Огія обіцянку собі або іншим і виконати її, то в новому році в хату прийде достаток та удача. Але якщо порушити дане слово - чекай на біду і швидкі витрати. Наші пращури в цей день боялися кидатися словами на вітер, щоб не накликати на себе і свою сім'ю злидні.

Багато прикмет і повір'їв пов'язані із передбачення в Огіїв день погоди на Святки. У свято Іній Сій побутував цікавий звичай, коли у вогнище кидали фігурку чоловічка зі снігу і спостерігали за поведінкою полум'я: якщо вогонь згасав, значить до Хрещення погода буде спокійна та ясна, без сильних морозів.

Головні прикмети 29 грудня

  • Якщо в цей день багато інею, значить на Різдво буде тепла погода;
  • Якщо на Огія вдарили морози, значить холоди протримаються до Хрещення;
  • Якщо сьогодні встановилася холодна погода, то вся зима буде морозна;
  • Коли снігові замети в Огіїв день прямо до паркану намело, то це обіцяє неврожайне літо;
  • Яка погода 29 грудня, така ж буде і в квітні;
  • Якщо сьогодні мороз всі стекла візерунками розписав, то три тижні ще протримаються суворий холод.

Польща готує нові правила для українців із простроченими документами: Що треба знати

неділя, 28 квітень 2024, 21:25

Усі рішення про тимчасовий захист для громадян України, які перебувають у Польщі, включено до окремого закону, передають Патріоти України. За кілька днів польська влада представлять оновлений варіант цього документа, в якому буде враховано рішення уряд...

"Він не уявляє, як можна грати": Чемпіон світу нещадно розніс Мудрика після матчу з Астон Віллою

неділя, 28 квітень 2024, 21:00

Ексгравець Челсі та чемпіон світу у складі збірної Франції Франк Лебеф розкритикував українського вінгера лондонців Михайла Мудрика після гри проти Астон Вілли (2:2) в 35 турі АПЛ. За словами легендарного футболіста, Мудрик погано взаємодіє з партнерам...