32 години біології на тиждень, а філософія - обов'язковий предмет: ТОП-6 неймовірних фактів про шкільну освіту у Франції

Засновниця громадської спілки "Освіторія" Зоя Литвин поділилася своїми враженнями від освіти у Франції. Зокрема, вона підкреслила свій захват обовʼязковим вивченням школярами філософії, була здивована годинам, які учні мають присвятити поглибленому вивченню обраних предметів, та зацікавлена шкільним харчуванням, адже діти не їдять фаст-фуду, натомість мають повноцінне корисне меню.

Про це громадська діячканаписала у Facebook. Вони розповіла, що такий досвід був цікавим і українцям є чого повчитися. Пропонуємо ознайомитися більш детально з неймовірними фактами про французьку освіту в школах.

  1. Філософія – обовʼязковий предмет у навчальній програмі Франції, і це єдина країна у світі, яка дотримується такої норми. Ба більше, французи довели, що ця наука позитивно впливає на досягнення школярів з математики та природничих наук.
  2. Шкільне життя завжди під наглядом директорів ліцеїв та їхніх заступників. Тож адміністрація школи зобовʼязана проживати на її території, щоб слідкувати за шкільним життям та навчальним процесом, а також бути зацікавленою в комфорті та гарному стані навчальних закладів.
  3. Більшість предметів учні старших класів обирають самостійно. Серед 45 дисциплін школяр обирає декілька і вивчає дуже глибоко. Наприклад, якщо в середній школі обовʼязкові 2 години біології на тиждень, то у старшій їх буде 42.
  4. Деякі діти можуть закінчити школу у 18 років і вступити в престижний виш. А академічно обдаровані учні залишаються в навчальному закладі ще на 2 роки, аби підготуватись до вступу в один із шести найпрестижніших вишів, таких як École normale Superior. Ці заклади вважаються кращими за Сорбонну, хоч і не мають статусу університету.
  5. Франція – лідер у шкільному харчуванні. В цій країні особлива увага приділяється їжі. У меню в школі можна побачити рибу, смажену у вершковому маслі, парові овочі під соусом бешамель – і все це прикрашено часточкою лимона та свіжою зеленню.
  6. Всі іноземні школярі, які потрапляють до французького закладу освіти, мають обовʼязково пройти однорічну програму адаптаційного класу, де вивчають мову цієї країни.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...