42 дні без їжі поруч з померлими побратимами: Окупанти утримували в підвалі під Бахмутом пораненого сина відомого музиканта

Під Бахмутом, де вже котрий місяць точаться запеклі бої, доброволець із Нової Зеландії знайшов у підвалі одного зі зруйнованих будинків пораненого в спину українського воїна Олексія Гордєєва, який значився зниклим безвісти, передають Патріоти України.

Під час одного з боїв Олексій потрапив у полон. Його разом із товаришами російські окупанти кинули в підвал на обійсті в селі, де фактично без їжі та води протримали півтора місяця. Гордєєв мав два важких осколкових поранення. Один осколок застряг у нозі, а інший у спині. Воїн майже не міг пересуватися і більшу частину часу лежав поруч із такими ж пораненими або померлими від ран побратимами. Олексій розповідає, що окупанти практично не годували полонених, і він не вижив би, якби його не підгодовував один із російських солдатів. Але частіше доводилося їсти хлібні крихти з землі і пити воду з калюж. Одного разу знемагаючи від спраги, Гордєєв зробив кілька ковтків антифризу з обігрівача і ледь не отруївся.

Коли ЗСУ почали звільняти село, в якому утримували полонених, росіяни втекли. Під час бойових дій, за словами Гордєєва, він чув нагорі українську мову наших воїнів. Але покликати на допомогу в нього не було сил. Решта в'язнів підвалу, які вижили (їх було дуже мало), перебували в ще важчому стані.

Гордєєва та його побратимів знайшли під час зачистки села. Доброволець із Нової Зеландії спустився перевірити підвал і побачив на землі тіла мертвих воїнів. А коли збирався піднятися нагору, щоб розповісти про страшну знахідку, то почув шерех.

Олексій Гордєєв був у нестямі від радості, коли почув англійську мову і побачив нашивку на формі бійця. «О, Нова Зеландія! Нова Зеландія!» — повторював врятований.

Олексія Гордєєва помістили в госпіталь у Дніпрі, де лікуватимуть від дистрофії. У полоні боєць втратив 40 кілограмів і зараз важить лише 42 кілограми. Олексія вже відвідав батько — музикант, учасник одного зі складів популярного харківського рок-гурту «Разные люди», колишній директор культового російського гурту «Король и шут», продюсер, організатор фестивалю «Україна: разом на зліт!» Олександр Гордєєв, уродженець Артемівського району (Артемівськ — колишня назва Бахмута — Авт.).

«Наші молитви ближче до Бога, бо наші хлопці воїни світла! Щира подяка всім, хто молився, шукав, підтримував і допомагав, був поруч усі ці безкінечні півтора місяця. Ми разом знайшли нашого Козака! Слава Героям!» — написав батько воїна на своїй сторінці в соцмережі.

Олександр Гордєєв з Юрієм Шевчуком і групою "Король і Шут"

Головний редактор видання «Остров» Сергій Гармаш у Facebook розповів подробиці перебування в полоні Олексія: «Я такого ще не бачив. Хіба що в радянській кінохроніці про звільнення Освенцима. Крайній ступінь виснаження. Просто живий скелет. Наші відбили ворожу позицію і знайшли його. Боєць ЗСУ, два місяці був у полоні, у підвалі. Не годували. Якби не один російський солдат, який із жалю ділив із ним свою пайку, помер би від голоду. Коли в госпіталі ми обмивали його перед реанімацією, він був у прямому сенсі холодний. Кілька його товаришів, теж захоплених у полон, померли від ран і голоду…

Олексію пощастило. Його звільнили. «Мені дали компотик», — весь час повторював він, усміхаючись. «Компотик» був мрією у двомісячному голоді й холоді підвалу. Збираючи його речі на евакуацію, я побачив документи і фото. 27 років. Симпатичний хлопець із красивою дівчиною.

Питання до росіян: навіщо тримати людей у підвалі, без їжі та води, якщо ви ніяк не використовуєте їх? У такому стані вони не приносять користі, ні для роботи, ні для чогось іншого. Але їх можна було обміняти на своїх. Врятувати життя своїм. Адже ваші матері теж чекають синів… У чому сенс? Це якийсь дикий експеримент? Просто груповий садизм?" Після закінчення початкового курсу лікування Олексія Гордєєва переведуть у столичний госпіталь.

Гардероб льодовикового періоду: Вчені відкрили цікаві подробиці, в чому ходили неандертальці

четвер, 25 квітень 2024, 9:05

Саме неандертльцям приписують винахід одежі, в той час як предки сучасної людини розгулювали по Африці практично голими. Тодішній суворий клімат Євразії змушував первісних мисливців постійно мерзнути, особливо взимку. Учені отримали непрямі докази того...

Треба почекати: Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло

четвер, 25 квітень 2024, 8:48

В Україні посеред цього тижня розпочнеться поступове підвищення температури. Втім, швидкого повернення тепла очікувати не варто. Про це NV розповіла синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха, передають Патріоти України. За її словами, на погоду вплив...