76-річна українка, яку вивезли до РФ, подолала 4000 км, щоб повернутися в рідне село на Харківщині

76-річна жінка, яку після поранення вивезли до російського Бєлгорода, подолала 4 тис. кілометрів, що повернутися на рідну Харківщину. Їй довелося їхати через Латвію, Литву і Польщу, на дорогу пішов тиждень, передають Патріоти України.

Історію пані Віри, яка нині є єдиною мешканки села Дементіївка Харківської області, недалеко від кордону з РФ, розповіли Reuters і EPA. Це село тричі переходило з рук у руки.

Жінка каже, що бачила і бомби, і снаряди, і фосфорні боєприпаси. У травні 2022 року вона отримала поранення через приліт снаряду. За словами пані Віри, вікно і двері вилетіли, а земля "піднялася". Жінка стікала кров'ю, але виповзла на вулицю – після чого не пам'ятає, хто її знайшов.

Опритомніла вона в лікарні в Бєлгороді (РФ). Там пробула місяць, а в цей час місцева російська влада готувала їй документи для табору біженців.

"Я сказала, що нікуди не піду, сяду тут у Бєлгороді на лавці біля вокзалу. Але потім мене знайшла невістка і за допомогою волонтерів мене забрали", – сказала пані Віра журналістам.

Їхати напряму та перетнути кордон було неможливо. Тому шлях жінки склав 4 тис. км і проліг через Латвію, Литву і Польщу. На це пішов тиждень.

У ході контрнаступу Збройні сили України деокупували частину Харківщини. Нині пані Віра живе в селі сама. Кілька її односельчан досі залишаються в РФ, і вона не знає, де саме. Найближчі сусіди – за 11 км. Але жінка каже, що вже нічого не боїться. Її будинок згорів, тож вона мешкає в тимчасовій споруді, вирощує овочі, мріє про козу. А також доглядає за пам'ятником п'яти захисникам України, які загинули тут у боях.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...