76-річна українка, яку вивезли до РФ, подолала 4000 км, щоб повернутися в рідне село на Харківщині

76-річна жінка, яку після поранення вивезли до російського Бєлгорода, подолала 4 тис. кілометрів, що повернутися на рідну Харківщину. Їй довелося їхати через Латвію, Литву і Польщу, на дорогу пішов тиждень, передають Патріоти України.

Історію пані Віри, яка нині є єдиною мешканки села Дементіївка Харківської області, недалеко від кордону з РФ, розповіли Reuters і EPA. Це село тричі переходило з рук у руки.

Жінка каже, що бачила і бомби, і снаряди, і фосфорні боєприпаси. У травні 2022 року вона отримала поранення через приліт снаряду. За словами пані Віри, вікно і двері вилетіли, а земля "піднялася". Жінка стікала кров'ю, але виповзла на вулицю – після чого не пам'ятає, хто її знайшов.

Опритомніла вона в лікарні в Бєлгороді (РФ). Там пробула місяць, а в цей час місцева російська влада готувала їй документи для табору біженців.

"Я сказала, що нікуди не піду, сяду тут у Бєлгороді на лавці біля вокзалу. Але потім мене знайшла невістка і за допомогою волонтерів мене забрали", – сказала пані Віра журналістам.

Їхати напряму та перетнути кордон було неможливо. Тому шлях жінки склав 4 тис. км і проліг через Латвію, Литву і Польщу. На це пішов тиждень.

У ході контрнаступу Збройні сили України деокупували частину Харківщини. Нині пані Віра живе в селі сама. Кілька її односельчан досі залишаються в РФ, і вона не знає, де саме. Найближчі сусіди – за 11 км. Але жінка каже, що вже нічого не боїться. Її будинок згорів, тож вона мешкає в тимчасовій споруді, вирощує овочі, мріє про козу. А також доглядає за пам'ятником п'яти захисникам України, які загинули тут у боях.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...