"90% біженців з України повернуться додому? Ні", - соціолог

Директорка Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова не вірить у прогнози щодо повернення близько 90% вимушених переселенців з України назад до Батьківщини. Елла Лібанова, директорка Інституту демографії та соціальних досліджень, заявила, що деяким біженцям вже просто нема куди повертатися, адже їхнє житло зруйноване, і тому далеко не всі переселенці повернуться до Батьківщини. Про це вона заявила в коментарі «Українському радіо».

За даними Державної прикордонної служби України, через війну з території нашої держави поїхало близько 2 млн осіб, більшість з яких – це жінки та діти.

«Тому начебто катастрофи немає, але насправді 70% жінок, які втекли від війни, мають вищу освіту. Ці жінки спроможні адаптуватися на новому місці. Більше того, вони не розраховують на чиюсь допомогу», – зазначила Лібанова.

Крім того, вона пояснила, що діти, які виїхали з матерями, вже рік відвідують або дошкільні заклади, або вчаться в школах чи університетах. За словами директорки інституту, в багатьох випадках в цих жінок вже є нове місце роботи, а вдома чекає зруйноване житло, їм немає куди повертатися до України.

«Тому навіть якщо ці 2 млн додаткових українських людей, які перебувають за кордоном, це всі, хто виїхав, це все одно величезна втрата для України», – додала вона.

Вона додала, що скептично ставиться до даних соціологічних опитувань, за якими близько 90% вимушених емігрантів прагнуть повернення в Україну.

Лібанова переконана, що наше суспільство зараз переживає безпрецедентну хвилю патріотизму, через яку складно навіть самому собі зізнатися, що людина залишиться жити за кордоном.

«Не варто мріяти про нездійсненне: 90% біженців з України не повернеться», – резюмувала Елла Лібанова.

Нагадаємо, що нещодавно ООН підрахувала, скільки українських біженців перебувають у країнах Європи.

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...