А нащо він. як офісів не буде? У Росії почався дефіцит паперу А4 - ціни зросли в 10 разів, виробництво зупиняється

У російських магазинах через санкції та ажіотажний попит практично закінчився офісний папір А4. Ціни на упаковки, що залишилися у продажу, зросли в 2-10 разів. Тепер один аркуш паперу коштує до 5 рублів замість 50 коп. Дефіцит виник через критичну нестачу імпортних реагентів на заводах з виробництва білого паперу, передають Патріоти України.

Про ціни, що виросли, і нестачу товару повідомляють самі росіяни в соцмережах. При цьому користувачіTwitter, наприклад, помітили, що аркуш паперу А4 тепер коштує стільки ж, скільки акція "Газпрому". Адже ціни на акції, на відміну паперу, обвалилися.

Як пояснив народний депутат України Ярослав Железняк, зліт цін на папір пов'язаний із санкціями. І росіяни не можуть уникнути дефіциту цього товару. Так, через санкції деякі фінські та австрійські компанії (наприклад, Kemira) припинили відвантаження до РФ. Зокрема, постачати перестали хімікати, які необхідні для відбілювання офісного паперу.

З цієї причини 5 березня найбільший у Ленінградській області виробник офісного паперу SvetoCopy припинив виробництво листів А4. Червонокамський поліграфічний комбінат, який виготовляє папір "Сніжинка", теж припинив відвантаження.

Обидві компанії називають причиною саме перебої у постачанні необхідних хімічних реактивів для відбілювання паперу. Для розуміння, 92% (!) ринку з виробництва паперу займають дві компанії, які обслуговують ці заводи – австрійська компанія Mondy ("Снєгурочка", а також IQ, Xerox, "Комус-Документ") та американська компанія International Paper (Svetocopy, а також Ballet)", – зазначив Железняк.

У результаті друкарні не фіксують ціни навіть на тиждень, а обрій планування видавців скоротився до місяця. У середині березня книги російських видавництв вже подорожчали на 10-15%, а до літа ціни можуть збільшитися на 30-50%.

Використання паперу починають обмежувати. Наприклад, у школах Санкт-Петербурга, за даними ФБК, переносять всеросійські перевірні роботи. А директорам шкіл як мінімум у трьох районах міста рекомендували призупинити проведення всеросійських перевірочних робіт у паперовому вигляді.

Через нестачу хімічних компонентів компанії відмовляються і від сировини – це викликає проблеми із надлишком запасів у постачальників деревини. А з імпортозаміщенням у РФ проблеми:

  • переорієнтуватися з європейської сировини на інше швидко не вийде, оскільки це пов'язано з необхідністю змінювати обладнання;
  • необхідні хімікати неможливо доставити не тільки з Європи, але через логістичну блокаду, відмови перевізників працювати з Росією, неможливо забезпечити доставку.

"Ну і питання з робочими місцями залишається відкритим. Наприклад, якщо завод у Світогорську, який випускає SvetoCopy, не запуститься, роботу можуть втратити близько 1700 осіб. Підприємство містоутворююче – за грубими підрахунками, третина сімей втратить основне джерело заробітку", – додав Железняк.

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...