А ваше в списку? Ці прізвища в давнину давали самовпевненим і самозакоханим українцям

Такі прізвища давали тим, хто мав надмірне почуття власної гідності, вони розповсюджені по всій території України, передають Патріоти України.

Українські прізвища мають свої таємниці й цікаву історію походження. Якщо одні прізвища давалися за родом занять чи місцем проживання, то інші – за рисами характеру. І найчастіше таке родове ім’я походило від прізвиська. Розповідаємо, які прізвища в давнину отримували самовпевнені та пихаті люди, посилаючись на інформацію товариства "Краєзнавець" імені Василя Івановича Маслова у місті Прилуки.

Які прізвища в давнину давали самовпевненим і пихатим українцям

  • Божко. Так раніше називали занадто гордовиту й самозакохану особу. На сьогодні близько дев’яти тисяч українців є носіями цього родового імені.
  • Гергуль, Гергун, Гергуленко, Гергель, Гергелюк. Ці прізвища походять від архаїзму "гергель", що означає "гусак". Спочатку це було прізвисько, яке давалося хвалькуватій нахабній людині, яке з часом перейшло у прізвище. Кілька тисяч українців мають такі прізвища.
  • Дундук. Це прізвисько й досі побутує в народі, а взагалі так раніше називали індика. Таке прізвище діставалося пихатій і самовпевненій людині. На сьогодні понад чотириста осіб є носіями цього прізвища.
  • Індик, Індиченко. Так в народі називали пихатих та самозакоханих людей, які ходили надутими, наче індики. Наразі в Україні налічується кілька сотень носіїв таких прізвищ.
  • Кокош, Кокоша, Кокошко. Ці прізвища походять від слова "кокош" – півень, вони належали самовпевненим і самозакоханим людям. Сьогодні носіями цих різновидів прізвищ є кілька тисяч осіб.
  • Коровай. Таке прізвисько давали людям, що були дуже горді й самовпевнені. Наразі це родове ім’я носять понад вісімсот осіб.
  • Нетреба, Нетребко, Нетребовський. Такі родові імена належали незалежним і гордим особистостям, які часто говорили, що їм нічого "не треба". Наразі такі прізвища мають кілька тисяч українців.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Особлива "схема": На Тернопільщині чиновниця міськради брала хабарі сертифікатами відомого парфумерного магазину

субота, 27 липень 2024, 22:15

Чиновниця з Кременця отримувала хабарі у вигляді сертифікатів мережі косметики та парфумерії Brocard та на відпочинок у готелі. Депутатка міської ради спільно із заступником голови Кременця, старостою однієї з громад та директора комунального підприємс...