А ви це знали? Чому в школах у СРСР забороняли писати кульковими ручками

У радянських школах учням початкових класів до кінця 70-х років було заборонено користуватися кульковими ручками, хоча вони вже з’явилися у вільному продажу. Основною причиною такої заборони стала прихильність вчителів до традиційного письма чорнильними ручками, передають Патріоти України

Використання пера вважалося важливим інструментом не лише для формування гарного почерку, а й для розвитку уважності та дисципліни. OBOZ.UA розповідає, чому радянські школярі були змушені писати чорнильними ручками.

Рішення залишити в навчальних закладах поршневі авторучки замість кулькових ручок було пов’язане з педагогічними вимогами. Попри те, що нові ручки запобігали утворенню плям, вчителі вважали, що саме письмо чорнилом виховує в учнів посидючість і ретельність. Традиція формувати гарний почерк включала старі каліграфічні норми — правильне натискання та акуратне виведення кожної літери.

Уроки чистописання відігравали особливу роль у школі, адже вони не лише навчали гарно писати, але й виховували характер. Діти мали долати труднощі: найменша помилка змушувала переписувати сторінку заново.

У 1968 році шкільна реформа внесла зміни в навчальний процес. Уроки чистописання замінили короткими п’ятихвилинками каліграфії під час уроків російської мови. Це стало перехідним етапом: каліграфічні вимоги спростилися, а письмо стало більш зручним і швидким. Поступово кулькові ручки увійшли в побут школярів, змінюючи підходи до навчання.Важливою причиною збереження традиційного письма була також думка педагогів про позитивний вплив чорнильних ручок на психофізичний розвиток дитини. На думку директорів шкіл, письмо пером допомагало краще формувати увагу та координацію рухів.

Заборона на кулькові ручки відображала небажання педагогів швидко адаптуватися до нововведень. Вони прагнули зберегти цінності, притаманні попереднім поколінням, у яких письмо було частиною характеру й особистісного розвитку.

Кулькові ручки, хоча й спрощували процес письма, відкривали нові можливості для освіти. Згодом ці нововведення прийняли й самі вчителі, хоча на це знадобився час. Поступово радянська школа перейшла на сучасніші стандарти письма, які стали відповідати новим потребам суспільства.

"Облили мазутом двері": У Києві могли підпалити відділення "Укрпошти" через повістки ТЦК

понеділок, 28 жовтень 2024, 10:44

У Києві невідомі здійснили підпал двох відділень "Укрпошти", ймовірно, через доставку мобілізаційних повісток, які листоноші розносять від територіальних центрів комплектування (ТЦК). Про інцидент повідомив у своєму дописі в Facebook письменник Андрій ...

Родичі кажуть, що його побили: У лікарні Рівного чоловік помер через 7 днів після мобілізації

понеділок, 28 жовтень 2024, 10:30

22 жовтня 2024 року у лікарні в Рівному помер Юрій Процик, якого 16 жовтня мобілізували. Рідні підозрюють, що його побили, що й могло стати причиною смерті. Про це повідомила у фейсбуці родичка померлого Марія Процик, передають Патріоти України. За її ...