А ви це знали? Супрун розповіла, як правильно пити каву

Кава може бути корисною, а може і шкодити. Немає універсального правила, скільки пити кави і як вона потім вплине на здоров'я. Якщо каву вживати помірно, заради задоволення, а не для стимуляції мозку, то вона буде корисною, пише в.о. голови міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун в Facebook, повідомляють Патріоти України.

Кава містить кофеїн та низку поліфенольних сполук та ефірних олій. Саме фенольні сполуки передусім зумовлюють корисний вплив кави на здоров'я. Вони діють як антиоксиданти. Поліфеноли кави та кофеїн впливають на інші біохімічні процеси і на те, як нейрони спілкуються між собою.

"У 2016 році каву виключили із переліку потенційно канцерогенних сполук, і внесли до списку речовин з протипухлинною дією. Зараз каву визнають як елемент здорового раціону" - каже Супрун.

Кава добре впливає на різні процеси в організмі. Зокрема, покращує стан вистилки кровоносних судин і тим самим зменшує ризик атеросклерозу; на 40% зменшує ризик раку печінки у людей-носіїв вірусу гепатиту С, зменшує прояви викликаного алкоголем панкреатиту, у деяких людей кава на 18-60% зменшує ризик розвитку хвороби Паркінсона. Любителі кави рідше хворіють на діабет, а в людей, які швидко руйнують кофеїн тобто "кава на них не діє" цей напій знижує розвиток серцево-судинних хвороб. Більш відомим ефектом кави є збільшення сфокусованості, боротьба з сонливістю та покращення настрою.

"Кофеїн, як і ліки та стероїдні гормони, проходить знешкодження в печінці. Ферменти , які це роблять, в різних людей працюють по-різному. Якщо у вас гени "потужних" цитохромів, то кава на вас майже не буде діяти, і можна пити багато. Власники "повільних" цитохромів довго знешкоджують кофеїн, тож він діє довше і сильніше, та викликає тахікардію, гіпертензію, біль в серці, тривожність і порушення сну".

Кава активує симпатичну нервову систему, в когось сильніше, в когось слабше. Є й інші гени, що зумовлюють чутливість до кави.

"Якщо кава на вас сильно діє, від неї калатає серце, вам тривожно, пересихає в роті і пропадає сон - не пийте каву. Саме вам вона шкідлива. Інший варіант - декофеїнізована кава, що має антиоксиданти, але не має кофеїну", - зазначає Супрун.

"Люди занадто розслабились": Росіянин, який воює за Україну, розповів, що його розчаровує у цивільних українцях

четвер, 28 березень 2024, 19:28

Росіянин, який від 2014 року воює за Україну, боєць 3 штурмової бригади "Барсік" розповів, що українцям потрібно знову стати єдиним цілим, як це було 2022 року, щоб перемогти Росію, передають Патріоти України. "Барсік" наголосив, що на початку війни ук...

Тато чи мама? Вчені пояснили, від кого діти успадковують розумові здібності

четвер, 28 березень 2024, 18:30

Інтелект, як і інші здібності дитини визначається спадковими факторами та неспадковими факторами. Як стверджують вчені інтелект - це лише на 40–60% спадковість, решта залежить від впливу середовища. Науковців давно цікавило питання, хто в цих відсотках...