"Абсолютний": Нацбанк України випустив монету з Усиком (фото)

Національний банк випустив в обіг пам'ятну монету "Абсолютний", присвячену українському боксерові, абсолютному чемпіону світу у надважкій вазі Олександрові Усику. Про це повідомив сайт Нацбанку, передають Патріоти України.

"Завдяки його (Усика. - Gazeta.ua) непереможній силі духу та незламній вірі увесь світ знає, що навіть у найскладніші часи українці здатні на великі звершення", - заявив голова Національного банку Андрій Пишний.

"На аверсі монети на дзеркальному тлі зображено традиційний кримськотатарський орнамент, що символізує кримське коріння Олександра Усика. Цей візерунок, використаний у дизайні одного з образів спортсмена на "битві поглядів" перед поєдинком за титул абсолютного чемпіона світу, підкреслює нерозривний зв'язок Криму з Україною", - повідомляє Нацбанк.

На реверсі у центрі композиції зображено стилізований образ чемпіона-спортсмена на тлі абрису монумента "Батьківщина-мати" - символу незламності та міцності українського народу.

Внизу ліворуч і праворуч від силуету чемпіона зазначено написи: 18.05.2024 (дата проведення бою), АБСОЛЮТНИЙ і UNDISPUTED (титул, який виборов спортсмен). Дизайн монети виконала Олександра Кучинська, скульптори - Володимир Атаманчук і Володимир Дем'яненко.

Пам'ятна монета "Абсолютний" введена в обіг 1 жовтня. Вона має номінал 5 гривень, виготовлена з нейзильберу, категорія якості карбування - "спеціальний анциркулейтед". Тираж - до 50 тис. штук.

Дарма лякали? Чи почали ТЦК масово штрафувати українців за неоновлення даних - з'явилися цифри

вівторок, 1 жовтень 2024, 23:25

Військовозобов’язаних українців, які не оновили дані в ТЦК, штрафують, проте це явище не масове. За чотири місяці після змін мобілізаційного законодавства, ймовірно, йдеться про тисячі штрафів, передають Патріоти України. Про це повідомляють "Українськ...

Якщо незаконно вилучили військовий квиток: Адвокат пояснив, як захистити свої права

вівторок, 1 жовтень 2024, 22:40

Через те, що в країні триває воєнний стан, військовозобов’язані чоловіки повинні носити з собою військово-обліковий документ. Але інколи трапляються випадки, коли представники ТЦК намагаються вилучати документ, у зв’язку з чим українці задаються питанн...