"Агент Гітлера": Пропаганда Кремля осоромилася з "документом ЦРУ" про Бандеру (фото)

На сайті ЦРУ опублікований англомовний переклад статті з журналу російських емігрантів "Соціалістичний вісник", який зберігався в архіві розвідслужби. Про це повідомляють росЗМІ, передають Патріоти України.

Багато російські ЗМІ переплутали статтю з емігрантського російського журналу 1951 року про Степана Бандеру з "доповіддю ЦРУ". Першим про публікації документа на сайті архіву ЦРУ повідомив телеканал Міноборони РФ "Зірка".

"ЦРУ США виклало у відкритий доступ архівні документи про Степана Бандеру. Один з них - доповідь американської розвідки, датована тисяча дев'ятсот п'ятьдесят одним роком, під назвою "Степан Бандера і Українська держава в 1941 році", - йдеться в повідомленні телеканалу.

Пізніше зі схожими заголовками новину поширили багато інших російських ЗМІ. На неї навіть відреагувала речник МЗС РФ. За її словами, публікація "доповіді ЦРУ" підтвердила, що Бандера є "професійним агентом Гітлера".

"Скільки разів ми про це говорили до публікації цих матеріалів, і скільки разів цинічно і нахабно українські діячі заперечували очевидне!", - написала Захарова.

Насправді документом, на який посилаються ЗМІ, є англомовний переклад статті "До десятої річниця великої провокації" з "Соціалістичного вісника" 1951 року, який зберігався в архіві ЦРУ. Журнал видавався в Німеччині, Франції та США в 1921-1965 роках прихильниками партії меншовиків (РСДРП (м), які покинули Радянський Союз після приходу до влади більшовиків.

У статті розповідається про співпрацю ОУН з нацистською Німеччиною на початку Другої світової війни та спроби проголошення незалежності України під протекторатом Берліна 30 червня 1941 року.

Автор статті пише, що "в той час німецькі окупаційні сили потребували агентів і інформаторів", і Бандера "з великим завзяттям приступив до виконання доручень Гітлера під керівництвом людини, яка була одночасно однією з головних директорів розвідки Гітлера".

"Це розповідь про "швидкоплинне свято" Бандери, який його послідовники намагаються представити як славну і героїчну сторінку в історії українського визвольного руху. Насправді було б краще, особливо прихильникам вільної України, стерти з історії свого руху цей фашистський епізод, який не приніс Україні нічого, крім ганьби і страждань", - йдеться в кінці статті.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Закон про мобілізацію: Стало відомо, чи роздаватимуть жінкам повістки до армії

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:28

Згідно із новим законом про мобілізацію в Україні, який набуде чинності 18 травня, жінок можуть призвати на службу у Збройних Силах лише за добровільною згодою. Про це повідомляє "24 канал", передають Патріоти України. Водночас, усі жінки від 18 до 60...