"Ах, какую страну проср*ли!": Як у СРСР чоловікам запровадили "Податок на яйця" і що з того вийшло

В часи СРСР існував податок на бездітність, який було введено 21 листопада 1941 року. Офіційно він називався "Податок на холостяків, самотніх та малосімейних громадян", але в народі його прозвали "податком на яйця".

Таку дивну назву радянська новація отримала тому, що закон ставив чоловіків у більш незручне становище ніж жінок. Справа у тому, що особи чоловічої статі оподатковувалися незалежно від сімейного стану, а жінки – лише в тому випадку, якщо були одружені.

Як працював закон

Оподаткуванню підлягали особи лише певного вікового діапазону: чоловіки у віці від 20 до 50, а також незаміжні жінки від 20 до 45 років, котрі не мали нащадків, повинні були щомісяця відраховувати 6% від своєї зарплатні, що складало приблизно 8-9 рублів. Були і певні пільги для тих, хто отримував менше 91 рубля – вони платили 5%, а хто отримував менше 70 рублів – не оподатковувалися взагалі.

Цікаво, що в 1949 році для жителів селищ розмір податку було збільшено. Тому ті, хто не мав дітей, платили 150 рублів на рік, а ті, у кого був лише один спадкоємець – 50 рублів, за двох дітей сума зменшувалася до 25 рублів. Звільнялися від оподаткування лише громадяни, котрі не могли заводити дітей за станом здоров’я. Такі жорсткі вимоги для сільського населення тривали до 1952 року.

Хто міг не платити податок

Оподаткуванню не підлягали громадяни, у яких діти загинули або зникли без вісти на війні. Також були певні пільги для учнів та студентів до 25 років, героїв Радянського союзу, а також сімей військових.

Податок можна було не платити з моменту народження або всиновлення дитини. Проте, його знову починали нараховувати у разі загибелі єдиного нащадка. В кінці 80-х років молодятам надавалася відстрочка вирахування податку, котра тривала рік від дати укладення шлюбу.

Скасування податку

Важко повірити, але закон діяв аж до самого моменту розпаду СРСР – 25 грудня 1991 року. Цікаво, що в Україні, Польщі та Росії були спроби ввести подібний податок на бездітність, але досі вони залишаються лише у вигляді проєктів на стадії обговорення.

Наслідки дії закону

Через доволі великий розмір податку, тиск держави та відсутність нормальних засобів контрацепції – у СРСР народжувалася величезна кількість дітей, котрі були непотрібні або були навіть небажаними для батьків.

Особливо ця проблема була гострою для сільської місцевості, де вимоги були значно жорсткіші і людям необхідно було мати більш ніж двох нащадків аби не платити податок.

Варто відзначити, що податок дійсно сильно вплинув на демографічну ситуацію. Адже, за даними від моменту прийняття суперечливої новації до її скасування в 1992 році, населення Радянського союзу збільшилося з 195 до 294 мільйонів осіб.

В Україні змінюються умови військового обліку: Що тепер чекає на чоловіків

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:56

В Україні відбудуться зміни в умовах військового обліку завдяки новому закону про мобілізацію. Зокрема, чоловіки повинні будуть уточнити свої військово-облікові дані без очікування повістки. Крім того, запрацював єдиний реєстр "Оберіг" - там міститься ...

Закликав до захоплення України: СБУ оголосила підозру відомому пропутінському музиканту

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:52

Служба безпеки України повідомила про підозру прокремлівському музиканту, який агітував за Путіна на окупованому Донбасі. Йдеться про музиканта Олексія "Джанго" Піддубного, який публічно виправдовує російську збройну агресію проти України. Йому загрожу...