Альо, Кличко! Столична влада своєю бездіяльністю сприяє втраті комплексу унікальних артефактів Київської Русі на Поштовій площі

Безцінні пам'ятки 1000-літньої історії зроблені археологами під час реконструкції Поштової площі потребують термінової консервації, про що добре відомо "батькам міста". Однак шість років КМДА та мер не спромоглися зробити обіцяні роботи та заснувати музей

Вже рівно шість років археологічні знахідки залишаються належно не захищеними від потрапляння атмосферних опадів та вимивання ґрунту.П ро це повідомили у Держаудитслужбі України.

Стародавні будівлі і вулиці часів Київської Русі, знайдені археологами на Поштовій площі, можуть зникнути. Про це неодноразово попереджали київські активісти та науковці, які виступають за створення на місці розкопок Національного музею «Центр середньовічного міста».

Факт неналежного зберігання історичних артефактів також підтверджують спеціалісти Держаудитслужби, повідомляє видання "Великий Київ" «Були оглянуті розташовані під землею археологічні знахідки. Ще у квітні 2018 року Київрада проголосувала рішення про створення на Поштовій площі Національного музею «Центр середньовічного міста». Улітку того ж самого року відповідну постанову підтримала Верховна Рада України. Вже рівно шість років археологічні знахідки залишаються належно не захищеними від потрапляння атмосферних опадів та вимивання ґрунту», - йдеться у висновках Держаудитслужби.

Під час огляду місця розташування археологічних знахідок на Поштовій площі, який мав стати Музеєм, спеціалісти служби так не отримали відповіді від КМДА про подальшу долю цих пам’яток.

«Державні аудитори так і не отримали від КМДА відповіді, коли цей музей з’явиться і що конкретно для цього робиться», – резюмували державні аудитори.

Крім того, за їх словами, профільний департамент КМДА попереджений, що недовиконані роботи на Поштовій площі несуть загрозу не лише для археологічних пам’яток, але й загалом для самої станції метро «Поштова площа».

«Аудитори в межах своєї компетенції рекомендували провести необхідні протиаварійні роботи. Адже будь-які зволікання з усунення порушень могли стати причиною ще гірших наслідків: просідання фундаментів навколишніх споруд (зокрема будівлі Держаудитслужби), пошкодження тунелю метро і закриття станції», – пояснили у Держаудитслужбі, зазначивши, що з моменту надання фахівцями Держаудитслужби рекомендацій КМДА терміново усунути порушення минув майже рік, «але необхідні заходи з невідомих причин так і не були проведені».

Нагадаємо, на Поштовій площі у Києві у 2015 році під час будівництва торгового центру знайшли “другі Помпеї” або залишки міста різних століть, зокрема часів Київської Русі. У 2019 році міністерство культури оголосило про намір внести об’єкт “Річкова брама тисячолітнього Києва” на київській Поштовій площі в список ЮНЕСКО.

З 2019 році Поштова площа набула статусу пам’ятника археології та історії національного значення. А у 2022 році Верховний суд поставив крапку у судовій тяганині навколо забудови площі, призупинившиу будівництво, яке загрожувало безпеці археологічних памяток. Також суди першої та другої інстанцій скасували містобудівні умови та обмеження на забудову. Наразі триває обговорення питання щодо створення національного музею на Поштові площі.

Загалом реконструкція Поштової площі разом з будівництвом транспортної розв’язки, яку запустили 2014 року, обійшлася бюджету Києва (станом на кінець 2022 р.) у понад 445 млн грн. Кошторисна вартість незавершених робіт на Поштовій площі (станом на 31.12.2022 р.) становила 87,8 млн грн.

“ВК” писав, що аудитори

Тепер "світить" тюрма: Ватник із Одеси підняв російський прапор над Бундестагом за допомогою дрона (відео)

субота, 18 травень 2024, 20:02

Українець, який підтримує російське вторгнення в Україну, 9 травня за допомогою безпілотника підняв прапор РФ над німецьким парламентом. Відео інциденту було поширене у соцмережах, передають Патріоти України. В радіусі близько 5,6 кілометра навколо Бун...

Про мотивацію

субота, 18 травень 2024, 19:54

Воєнні проблеми, економічні прорахунки, корупція, загроза диктатури на тлі неспроможності приймати ефективні рішення вищим керівництвом ведуть до демотивації на усіх рівнях і кризи управління. На Харківщині триває спроба росіян розширити захоплену смуг...