Аналіз виявляє навіть приховані недуги: Як самому розпізнати проблеми з кровоносною системою

На загальний аналіз крові пацієнта майже завжди спрямовує лікар. Багато людей обурюються: навіщо його робити, якщо я добре себе почуваю?

"Навіть за результатами самого простого - загального аналізу крові - можна багато чого довідатися про стан пацієнта", - розповідає гематолог, доктор медичних наук, провідний науковий співробітник Інституту гематології та трансфузіології НАМН України Тетяна Перехрестенко, передають Патріоти України з посиланням на Факты.

- Зміни показників вказують на захворювання крові або неполадки в будь-якому органі або системі, адже кров реагує на все, що відбувається в організмі, - зазначає лікар. - Дуже важливе число лейкоцитів. Небезпечно, якщо воно знижене або підвищене. Це може бути проявом бактеріальної або вірусної інфекції, аутоімунного розладу, а також дозволяє запідозрити серйозне злоякісне захворювання крові, наприклад, лейкоз. Необхідно здавати загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою.

- А інші показники?
- Всі важливі. Наприклад, знижена кількість тромбоцитів (тромбоцитопенія) пов'язана як з аутоімунним захворюванням, так і з інфекціями. Може виникати після прийому антибіотиків або інших ліків або бути наслідком вірусних гепатитів. Таким чином організм іноді дає сигнал про серйозне захворювання системи крові - онкологічне, аутоімунне.
- Що відображає біохімічний аналіз крові?
- Роботу печінки, нирок та інших органів. Якщо в аналізі високий білірубін, підвищений вміст печінкових ферментів, то пацієнту варто поглиблено обстежитися і перевіритися на вірусні гепатити. А підвищені показники креатиніну і сечовини дозволяють запідозрити проблеми з нирками, які, в свою чергу, можуть призвести до анемії.
- Як самому розпізнати проблеми з системою крові?

- Повинні насторожити збільшені лімфатичні вузли, які можна прощупати на шиї, під пахвами, в паху, над ключицею. Потрібно звертати увагу на дискомфорт в животі, а якщо УЗД показує збільшену селезінку, слід відразу йти до гематолога, щоб виключити лімфому - злоякісну пухлину лімфоїдної тканини. Також привід для звернення до лікаря - безпричинна температура, яка дає стрибки або тримається протягом дня близько 37,5-37,7 градуса. Грізні ознаки, що вимагають консультації фахівця, - збільшення пітливості і втрата ваги: за півроку на десять відсотків.

"Брудні" методи: У Грозному масово отруїли футболістів "Сочі" перед вирішальною грою з місцевим "Ахматом"

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:50

Грозному отруїлися 14 футболістів "Сочі" перед матчем чемпіонату Росії проти місцевого "Ахмата". Сочинський клуб є прямим конкурентом чеченської команди за місце у елітному дивізіоні. Незважаючи на отруєння, постраждалих змусили вийти на гру, яка заве...

В Україні працівників зможуть звільняти за неповідомлення про родичів, які лишилися на тимчасово окупованій території

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:58

У роботодавців з’явиться нова підстава для звільнення працівників - неповідомлення працівниками роботодавцю інформації щодо наявних у них зв’язків з фізичними особами, які знаходяться на тимчасово окупованій території України, передають Патріоти Україн...