Антибіотики в Україні будуть продавати тільки за електронним рецептом: У МОЗ озвучили терміни та умови

В Україні антибіотики будуть відпускатися в аптеках тільки при наявності у пацієнта електронного рецепта, передають Патріоти України.

Його запуск вирішить проблему неконтрольованого і нецільового використання препаратів і допоможе запобігти розвитку стійкості до протимікробних препаратів, повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко під час брифінгу 27 січня.

Старт запуску електронних рецептів

За його словами, нововведення запрацює з квітня 2022 року. Згідно з даними Центру громадського здоров'я, майже 64% людей помилково вважають, що гострі вірусні інфекційні захворювання і застуду можна лікувати антибіотиками.

"Тому як наслідок маємо неправильне вживання антибактеріальних препаратів, яке призводить до того, що вони втрачають свою ефективність і все менше захищають від серйозних інфекцій. Зазначаю, антибіотики лікують інфекційні хвороби, викликані бактеріями, і зовсім не ефективні в боротьбі з вірусними хворобами", - говорить міністр.

Продаж антибіотиків: що змінюється

За словами Ляшка, призначити антибіотик може тільки лікар. В електронному рецепті ліки буде призначатися за діючою речовиною, вказуючи його лікарську форму і дозування. Крім того, лікар також вкаже спосіб застосування і тривалість прийому.

"Пацієнт зможе погасити рецепт в аптеці, підключеній до електронної системи охорони здоров'я, вибравши будь-який з наявних лікарських засобів, що містить діючу речовину, вказану в рецепті.

Електронний рецепт можна отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Однак для цього необхідно зареєструватися в електронній системі охорони здоров'я", - розповів Ляшко.

Також міністр додав, що подібна умова діє і для аптек і медичних установ — необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров'я всім працівникам, які будуть залучені в призначення і відпуск ліків за е-рецептами.

Зазначається, що після запуску електронного рецепту на антибіотики, на наступних етапах планується запуск електронних рецептів на наркотичні засоби, а потім на всі Рецептурні препарати.

Продаж ліків за рецептом

Нагадаємо, раніше міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко нагадав, що відомство вже визначило перелік основних критичних лікарських засобів - це 100 препаратів, які повинні вироблятися в Україні повним циклом і не залежати від експорту.

Це, за словами міністра, робиться для того, щоб у разі надзвичайної ситуації і закриття кордонів, в країні не спостерігався дефіцит ліків.

Опитування показало, як змінилося ставлення чехів до біженців із України

вівторок, 16 квітень 2024, 18:58

Більше половини громадян Чехії вважають, що прийняли більше біженців з України, ніж їхня країна здатна була прийняти. При цьому, порівняно з минулим роком, більше чехів стали вважати, що українці краще інтегруються в чеське суспільство, передають Патрі...

Будуть масові перевірки: У Міноборони попередили, чого чекати ухилянтам

вівторок, 16 квітень 2024, 18:30

Запізніле прийняття закону про мобілізацію привело до того, що ухилянти почуваються «наче риба у воді», і намагаються за будь-якої можливості уникнути призову, передають Патріоти України. Але ситуація повинна змінитися дуже скоро, заявив заступник міні...