Антибіотики в Україні будуть продавати тільки за електронним рецептом: У МОЗ озвучили терміни та умови

В Україні антибіотики будуть відпускатися в аптеках тільки при наявності у пацієнта електронного рецепта, передають Патріоти України.

Його запуск вирішить проблему неконтрольованого і нецільового використання препаратів і допоможе запобігти розвитку стійкості до протимікробних препаратів, повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко під час брифінгу 27 січня.

Старт запуску електронних рецептів

За його словами, нововведення запрацює з квітня 2022 року. Згідно з даними Центру громадського здоров'я, майже 64% людей помилково вважають, що гострі вірусні інфекційні захворювання і застуду можна лікувати антибіотиками.

"Тому як наслідок маємо неправильне вживання антибактеріальних препаратів, яке призводить до того, що вони втрачають свою ефективність і все менше захищають від серйозних інфекцій. Зазначаю, антибіотики лікують інфекційні хвороби, викликані бактеріями, і зовсім не ефективні в боротьбі з вірусними хворобами", - говорить міністр.

Продаж антибіотиків: що змінюється

За словами Ляшка, призначити антибіотик може тільки лікар. В електронному рецепті ліки буде призначатися за діючою речовиною, вказуючи його лікарську форму і дозування. Крім того, лікар також вкаже спосіб застосування і тривалість прийому.

"Пацієнт зможе погасити рецепт в аптеці, підключеній до електронної системи охорони здоров'я, вибравши будь-який з наявних лікарських засобів, що містить діючу речовину, вказану в рецепті.

Електронний рецепт можна отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Однак для цього необхідно зареєструватися в електронній системі охорони здоров'я", - розповів Ляшко.

Також міністр додав, що подібна умова діє і для аптек і медичних установ — необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров'я всім працівникам, які будуть залучені в призначення і відпуск ліків за е-рецептами.

Зазначається, що після запуску електронного рецепту на антибіотики, на наступних етапах планується запуск електронних рецептів на наркотичні засоби, а потім на всі Рецептурні препарати.

Продаж ліків за рецептом

Нагадаємо, раніше міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко нагадав, що відомство вже визначило перелік основних критичних лікарських засобів - це 100 препаратів, які повинні вироблятися в Україні повним циклом і не залежати від експорту.

Це, за словами міністра, робиться для того, щоб у разі надзвичайної ситуації і закриття кордонів, в країні не спостерігався дефіцит ліків.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...