Археологи розкопали загадкове поховання зі "скарбами", якому 1600 років (фото)

У селі Сендражице на території сучасної Чехії археологи виявили могилу з пишними надгробками 5-го століття нашої ери, періоду нестабільності під час розпаду Західної Римської імперії. Про це пише Нeritagedaily, передають Патріоти України.

Відкриття було зроблене групою археологів з Музею Східної Чехії в Градец-Кралове ще в 2019 році. Однак його результати були оприлюднені тільки зараз.

Археологи виявили останки п'яти скелетів, які були раніше розграбовані. Одна могильна камера залишилася недоторканою, в ній знаходиться поховання жінки, яка померла у віці приблизно 35-50 років.

Усередині камери археологи виявили багату колекцію похоронного інвентарю, в яку входять: чотири золотих і срібних пряжки, інкрустовані напівкоштовним камінням, головний убір, прикрашений золотом, скляні намистини, залізний ніж, кістяний гребінець, яєчна шкаралупа, великі шматки тканини, шкіряний і керамічний посуд.

Антропологічні дослідження показують, що в похованнях були останки чоловіків і жінок у віці від 16 до 55 років. Хоча вони були розграбовані ще в давнину, дослідники виявили декілька похоронних підношень, таких як короткий меч, ножі, скляне та бурштинове намисто, деталі металевих ременів, декоративна взуттєва фурнітура та гребені з оленячих рогів.

"Навіщо демонструвати домашній затишок зараз?": Нардепка Безугла обурилася кількістю пасок в соцмережах, українці відповіли

субота, 4 травень 2024, 23:53

Напередодні Великодня, у суботу, 4 травня, народна депутатка Мар'яна Безугла опублікувала в соцмережі допис із обуренням від великої кількості святкових пасок, які українці напекли та демонстрували на загал. Нардепка написала, що вважає неприйнятним де...

"Є ще порох в порохівницях": Залужний у Великій Британії показав майстерклас зі снайпінгу (фото)

субота, 4 травень 2024, 23:30

Український генерал, ексголовнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, який проходить стажування в МЗС після призначення на посаду Надзвичайного і Повноважного Посла України в Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії, також тренується у ...