Археологи розшифрували напис на древньому амулеті - захищав від демона і духів-"кровопивців"

Вчені розшифрували напис на магічному амулеті древніх мандейців. Він покликаний зупинити нечисту силу, "яка їсть плоть і п'є кров". Про це повідомляє видання Live Science, передають Патріоти України.

Три амулети виготовлені зі свинцю з мідним кожухом придбав у 2009 році американський Центр-коледж в Денвіллі (штат Кентуккі), вони походять з Єрусалиму, де їх купили в колекцію 1950-х роках. У розкладеному вигляді амулет виглядає як довгий тонкий шматок свинцю.

За словами хіміка Центру-коледжу Джеффа Фіберга, амулет датується щонайменше від 450 р. н. е. до 750 р. н. е. Він належить до культури мандейців, які близько 1600 років тому жили на території південного Іраку та в Ірані. Вони написали на свинцевий амулет заклинання своєю мовою мандаїзм.

Згідно з розшифрованим текстом, амулет мав захищати людину на ім'я Аббія від духів, що пили кров, і демона. "В ім'я життя нехай буде здоров'я духу і душі Аббії, сина Махуа", - сказано в перекладеному тексті.

Амулет закликає Гавриїла, який є "ангелом богів", "кинути демона, зв’язати його, вдарити, вбити і скувати". Він також закликає Гавриїла зупинити "духів, які їдять м'ясо і п'ють кров", не завдаючи шкоди Аббії.

"Від синів і дочок нехай великий голос, зцілення, перемога і захист буде для тіла, духу і душі Аббії ... ", - передав зміст розшифрованого напису Том МакКоллоу, заслужений професор релігії в Центрі коледжу у своїй презентації на віртуальному спільному щорічному засідання Археологічного інституту Америки (AIA) та Товариства класичних досліджень (SCS).

Амулет має довжину близько 8 дюймів і ширину 1,7 дюйма (20,3 на 4,4 сантиметра) і містить 62 рядки напису. Вчені вважають, що відкриття може пролити світло на релігію Мандея, яка є складною і поєднує в собі кілька вірувань. І Іван Хреститель, і архангел Гавриїл є важливими фігурами, які сповідували цю релігію. Сучасні мандейці часто ритуально занурюються у воду як вид очищення, і вони дотримуються пацифістської філософії, в якій насильство не може застосовуватися навіть для самозахисту.

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...