Археологи віднайшли глиняну табличку з теоремою Піфагора, яка була виготовлена на 1000 років раніше життя батька геометрії

Якщо ви достатньо довго вивчаєте математику, то ви, ймовірно, прокляли ім’я Піфагора або сказали «хвала Піфагору», якщо ви є фанатом трикутників.

Але хоча Піфагор був важливою історичною постаттю в розвитку математики, він не першим застосував рівняння, яке найбільше пов’язане з його спадщиною (a 2 + b 2 = c 2 ). Справді, існує стародавня вавилонська табличка (під інвентарною назвою IM 67118), яка використовує теорему Піфагора для визначення довжини діагоналі всередині прямокутника. Табличка, яка, ймовірно, використовувалася для навчання, датується 1770 роком до нашої ери – за 13 століть до народження Піфагора приблизно в 570 році до нашої ери.

Інша табличка приблизно 1800–1600 рр. до н. е. має квадрат із позначеними трикутниками всередині. Переклад відміток із основи 60 — системи числення, яку використовували стародавні вавилоняни — показав, що ці стародавні математики знали теорему Піфагора (яка, звичайно, у них так не називалася), а також інші передові математичні поняття.

Вавілонський клінопис з "теоремою Піфагора"

«Висновок неминучий. Вавілоняни знали співвідношення між довжиною діагоналі квадрата та його стороною: d=квадратний корінь з 2», — пише математик Брюс Ратнер у статті на цю тему. «Це було, мабуть, перше ірраціональне число. Однак це, у свою чергу, означає, що вони були знайомі з теоремою Піфагора – або, принаймні, з її окремим випадком для діагоналі квадрата (d 2 = a 2 + a 2 = 2a 2 ) – більш ніж за тисячу років до великого мудреця, на честь якого його назвали».

Тож чому це приписали Піфагору? Жодного оригінального запису Піфагора не збереглося. Те, що ми знаємо про нього, було передано іншими, зокрема піфагорійцями — членами школи, яку він створив на території сучасної Італії. Школа, названа Півколом Піфагора, була таємною, але знання, отримані там або відкриті, передавалися, і часто приписувалися самій людині.

«Однією з причин рідкості першоджерел Піфагора було те, що знання Піфагора передавалися від одного покоління до наступного з вуст в уста, оскільки письмовий матеріал був дефіцитним», — продовжив Ратнер. «Більше того, з поваги до свого лідера багато відкриттів, зроблених піфагорійцями, приписували самому Піфагору; це пояснює термін «теорема Піфагора».

Хоча Піфагор не придумав цієї теорії, його школа, безсумнівно, популяризувала її, і вона асоціювалася з ним принаймні наступні кілька тисяч років.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

Музичний фестиваль "Рандеву" в Юр Малі: Вєрка Сердючка зі сцени звернулася до Алли Пугачової (відео)

субота, 27 липень 2024, 18:00

26 липня, стартував щорічний музичний фестиваль "Рандеву" в Юрмалі, який організувала латвійська співачка Лайма Вайкуле. Не секрет, що на захід вона запросила і українських виконавців, зокрема, Настю Каменських, Макса Барських, ALEKSEEV та Вєрку Сердюч...