Археологи виявили скарби на Криті - можуть бути пов'язані з древнім ритуалом (фото)

На острові Крит у північному передгір’ї гори Іда (Псилорит) під час розкопок Зомінтоса археологи виявили древній палац, якийсь колись заселяли нащадки династії правителів древнього міста Кносс. Про це повідомляє видання Еkathimerini, передають Патріоти України.

Розкопки проводяться на ділянці плато, яке мало стратегічне значення, а його розташування було якраз на півдорозі між Кносським палацом та печерами Ідеона Андрона.

"Це був важливий економічний, релігійний та культурний центр. Доступ із північних воріт палацу здійснювався через пандус, датований періодом Протопалії (приблизно 1900 р. до н. е.), і закінчувався міцною підпірною стіною", - розповідає археолог Ефі Сапуна-Сакелларакі, яка очолила розкопки в Зомінтосі після смерті свого чоловіка.

Роботи проводяться на висоті 1200 метрів над рівнем моря, приблизно в 7 кілометрах на захід від Аногії. Вчені розкопали двоповерхову або навіть триповерхову будівлю, головна будівля якої використовувалась щонайменше з 2000 року до н. е. Результати попередніх розкопок підтвердили, що розширення комплексу розпочалось у 1700 році до н.е.

“Ми знали, що під палацом є старовинна споруда, але не могли оцінити її розміри. Тепер ми змогли дослідити і старішу частину. У комплексі першої прибудови палацу виявлено два менших комплекси на північ від головної будівлі. В одному знаходилося важливе святилище. Минулого року ми розкопали ділянку, де знайшли вівтар, вимощений камінням, та близько 200 ритуальних предметів (ритони, великі світильники тощо). Після очищення ми виявили невелику частину золотого листа. В цьому році ми підняли вівтар і виявили згорілий стовбур дерева, облицьований золотом. Було виявлено 90 золотих листів, невеликих пластинок, які, мабуть, були прикріплені до вівтаря або розкидані навколо нього. Здається, це був ритуальний ідол - ксоанон (дерев'яне зображення божества)", - розповіла археолог.

Виявлені знахідки вказують на те, що в цій ділянці діяла рання святиня. Мешканці міста настільки шанували її, що облицювали золотом і збудували кам’яний вівтар, де було знайдено 200 керамічних предметів.

Також у приміщенні, де вони виявили ксоанон, були виявлені статуетки тварин і людей, які зазвичай знаходяться в найважливіших святилищах. Серед них була чудова жіноча статуетка, яку охрестили "Леді із Зомінтоса".

За словами Сапуна-Сакелларакі, кам'яна підлога другого комплексу (у північній частині) також надзвичайно цікава, оскільки вони виявили каналізаційну систему з трубами та дренажем.

"Ми виявили технічну структуру будівлі, побудовану з розумом, як і весь палац. Все в Зомінтосі вказує на передові технічні навички та досвід", - додала археолог.

Також археологи знайшли монету із зображенням венеціанського дожа П'єтро Граденіго (1289-1311), яка збігається з четвертим хрестовим походом та венеціанським правлінням на Криті. Археологічні розкопки Зомінтоса в муніципалітеті Аногія були включені до Регіональної оперативної програми Криту, тому очікується, що майбутні земляні роботи будуть проводитися в околицях.

Не зважаючи на астрономічний штраф: Голлівудська актриса родом з України відмовилася грати росіянку в серіалі Netflix. Студія не зглянулась на мотивацію дівчини (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 2:35

Голлівудська акторка родом з України Іванна Сахно розірвала контракт зі стримінговою платформою Netflix, бо не захотіла в новій кінороботі грати росіянку. В інтерв'ю для ТСН вона розповіла, що тепер їй потрібно виплатити компенсацію. За її словами, їй ...

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...