Археологи виявили в Єгипті десятки статуй стародавнього божества і дивне "послання" (фото)

У комплексі Саккара під Каїром (Єгипет), де раніше археологи відкрили один із саркофагів і показали мумію, яка в ньому знаходилася, вчені виявили нові знахідки - 40 статуй із зображенням стародавнього божества "Птах-Сокер". Про це йдеться в повідомленні міністерства старожитностей Єгипту, передає видання Live Science, передають Патріоти України.

Знайдені статуї божества є об'єднаним образом "Птаха", який був богом Мемфіса, і "Сокера", який був богом Саккари. Також археологи знайшли 20 дерев'яних скриньок, на яких зображено Гора - єгипетського бога неба з головою сокола. Крім того, на двох дерев'яних статуях написано ім'я "Фном", хоча дослідники все ще намагаються з'ясувати, ким ця людина була в античності.

На місці археологічної знахідки виявлені і численні статуетки шабті. Стародавні єгиптяни вірили, що шабті виступали в ролі слуг померлого в потойбічному світі.

В міністерстві старожитностей Єгипту повідомили, що знахідки датуються приблизно від 712 р. до н.е. до 30 р. до н. е. У цей проміжок часу Стародавній Єгипет окупували і контролювали іноземні групи - ассирійці, перси та греки.

"Розкопки на цьому місці тривають і археологи сподіваються знайти більше трун, наповнених муміями та іншими артефактами", - заявив Халед Ель-Енані, міністр старожитностей Єгипту. Як відомо, на початку вересня команда археологів знайшла 13 трун з муміями всередині.

"Станом на початок жовтня їх кількість зросла до 59, а зараз становить понад 100", - йдеться в заяві археологів, опублікованій 14 листопада.

Лякаючий прогноз вчених: Пилові бурі стають частішими в Європі, але далі буде гірше

субота, 27 квітень 2024, 6:30

Згідно з даними ООН, піщані та пилові бурі стають "все більш частими та сильними" у багатьох частинах земної кулі. У першу чергу від них страждають пустельні та степові регіони планети. Наприклад, на Великих рівнинах Америки кількість таких подій подво...

Належить до дуже рідкісного типу клинків тисячолітньої давнини: Науковці розгадали загадку "Іспанського Екскалібуру"

субота, 27 квітень 2024, 6:15

Дослідники нарешті розгадали таємницю унікального меча, виявленого в Іспанії три десятки років тому. . Фахівці назвали його «Екскалібур» через розташування, в котрому старовинний клінок був знайдений, бо нагадує кельтську легенду короля Артура. . Ар...