Археологи виявили загадкове судно в Середземному морі, яке затонуло 2 тис. років тому (фото)

Вчені знайшли найбільше за всі часи місце в Середземному морі з останками римського корабля, який дві тисячі років тому зазнав аварії. Як говориться в статті західних видань, з невідомих причин воно затонуло і пролежало на дні морському два тисячоліття, передають Патріоти України.

Судно перевозило 6 тисяч амфор, велика частина з них була знайдена поблизу узбережжя Кефалоніі біля західного узбережжя Греції. Сам же корабель знаходиться на відстані в 2,4 км від входу в гавань Фіськардо.

"Вантаж амфор на морському дні дуже добре зберігся, а саме місце аварії корабля може надати велику кількість інформації про маршрут кораблів, торгівлі, зберігання корпусів амфор і методах будівництва суден у відповідний період", - говорять автори дослідження.

Знахідка дозволила припустити, що свого часу селище Фіськардо було важливою зупинкою на торгових шляхах римлян.

Знайти місце аварії корабля вийшло за допомогою гідролокатора. Також тут були зроблені знімки, на яких показали безліч глечиків на морському дні. Вчені звернули особливу увагу на розміри судна, які в рази перевищували розміри тодішніх кораблів.

При цьому археологи кажуть, що дістати судно з морського дна дуже складно і дуже дорого. Зараз же було прийнято рішення дістати амфори і за допомогою технологій аналізу ДНК встановити, чим саме вони були заповнені. У них могло бути вино, оливкова олія, пшениця або ячмінь.

Винятки з закону: Ось кому не треба особисто йти до ТЦК

четвер, 2 травень 2024, 18:56

Що ближче новий закон про мобілізацію до набуття чинності (18 травня), відкриваються все більше нових сюрпризів, які підготували для українців законодавців. І один з них - неможливість оновити особисті дані про себе без обов'язково відвідування ТЦК та ...

Спершу була сварка: В Угорщині жорстоко вбили українця

четвер, 2 травень 2024, 18:45

У Будапешті внаслідок суперечки та бійки українець отримав смертельні ножові поранення і помер на місці. Про це повідомляє пресслужба поліції, передають Патріоти України. За даними правоохоронців, 1 травня до Центру управління діяльністю Головного упр...