Археологи вже назвали це сенсацією десятиліття: У Чехії знайшли скарб монет 11-12 століть, схований у часи усобиць за празький престол

Жінка, яка гуляла містом Кутна Гора в Середньочеському регіоні Чеської Республіки, знайшла майже 900-річний скарб із понад 2150 середньовічних срібних монет, відомих як денарії.

Жінка знайшла кілька срібних монет, прогулюючись полем у Кутногорську, і зв’язалася з офіційними особами, повідомляє Інститут археології Академії наук Чеської Республіки, повідомляє arkeonews.net.

Скарб складався з понад 2150 срібних монет, викарбуваних між 1085 і 1107 роками. Експерти вважають, що вони були виготовлені в Празі та імпортовані до Богемії. Знахідка зберігалася в керамічному контейнері, який був знищений роками, але археологи виявили дно контейнера.

«[Знахідку] зробили зі сплаву монет, який, окрім срібла, також містить домішки міді, свинцю та слідів металів. Визначення цього конкретного складу також може допомогти визначити походження використаного срібла», — йдеться в прес-релізі Інституту археології Чеської академії наук (ARUP).

Археолог Інституту Філіп Велімський, названий однією з найбільших знахідок останнього десятиліття, вважає, що це відкриття схоже на виграш у лотерею.

«Ймовірно, він був розміщений на своєму місці в першій чверті 12-го століття, в період внутрішньої політичної нестабільності. Тоді в країні точилися суперечки між членами династії Пршемислів про празький княжий престол», — сказав він.

Бої були звичайним явищем у той період, і склад міг бути готівкою «для виплати зарплати або військовою здобиччю».

За словами експертів, конкретного власника у скарбу може не бути.

«На жаль, на рубежі XI-XII століть нам бракує даних про купівельну спроможність сучасних монет. Але це була величезна, неймовірна – і водночас недоступна – сума для звичайної людини. Це можна порівняти з мільйонним виграшем у джекпоті», — сказав він.

У Чехії знайшли унікальний 900-річний скарб

Артефакти були доставлені в лабораторію для подальшого аналізу та документування, процес, який, ймовірно, триватиме рік. Потім артефакти будуть виставлені на виставці, яка відбудеться в 2025 році.

План був як у кіно... Українка намагалась перевезти нареченого-узилянта закордон у тайнику свого авто (фото)

понеділок, 8 липень 2024, 13:56

Жіночка не врахувала, що прикордонники з митниками заглядають і в меншого об'єму пустоти в пошуках контрабанди. У пункті пропуску на кордоні з Румунією харків'янка вирішила проявити неабияку винахідливість, спробувавши перевезти свого нареченого через ...

Будуть без води по 17 годин: Іспанський курорт здивував туристів новим обмеженням

понеділок, 8 липень 2024, 13:39

Муніципалітет Майорки обмежує споживання води для боротьби з надзвичайною ситуацією напередодні піку туристичного сезону. Про це пише The Independent, передають Патріоти України. Муніципалітет Баньяльбуфар у горах Серра-де-Трамунтана на популярному кур...