Археологи знайшли давню таверну та холодильник, якому 5000 років - там були навіть залишки їжі

У стародавньому місті Лагаш в Ірану археологи знайшли давню таверну, яка датується 2700 роком до нашої ери. Науковці зазначають, що це може свідчити про те, що в давні часи, окрім правителів та поневолених людей, також був і середні клас. Про це пише CNN, передають Патріоти України.

Археологи під час досліджень міста, яке було на території тодішньої Месопотамії виявили цікаву знахідку. Це - таверна, яка була захована всього на 19 дюймів під поверхнею. Їдальня була розділена на обідню зону під відкритим небом і кімнату з лавками, піччю, стародавніми залишками їжі і навіть холодильником, якому 5000 років.

Також команда археологів виявила піч промислового розміру, стародавній холодильник, що поглинав вологу, щоб зберігати їжу прохолодною, і десятки конічних мисок, багато з яких містили риб'ячі рештки, що свідчить про те, що двір призначався для їдальні на відкритому повітрі.

"Я думаю, що першою річчю, яка привертає увагу, була ця дуже велика піч, і вона насправді прекрасна. Від різних епізодів горіння і відкладень попелу вона залишила своєрідне райдужне забарвлення в ґрунті, а інтер'єр обрамлений цими великими цеглинами", - каже археолог з Університету Пенсильванії Рід Гудман.

Лагаш, нині місто аль-Хіба, було одним з найстаріших і найбільших міст на півдні Месопотамії - з п'ятого тисячоліття до середини другого тисячоліття до нашої ери і займало площу майже дві квадратні милі. Розкопки у цьому місті відновились 2019 року. Спочатку науковці досліджували релігійну тематику, проте потім вирішили пошукати на околицях міста.

Відкриття таверни підтверджує думку директорки археологічного проекту "Лагаш" і кураторки відділу Близького Сходу Пенсильванського музею Холлі Піттман та її команди про те, що суспільство не було організоване лише на еліту та поневолений народ, як вважалося раніше, а включало в себе давній середній клас.

"Той факт, що у вас є громадське місце, де люди можуть сісти, випити пінту і з'їсти рибну юшку, означає, що вони не працюють під тиранією королів. Тут вже є щось, що дає нам набагато більш барвисту історію міста", - додає Рід Гудман.

У липні Україну накриють зливи та град: Синоптикиня дала довгостроковий прогноз і попередила про "сюрпризи"

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:47

Наприкінці квітня в Україні буде похолодання, можуть навіть вдарити заморозки вночі, а на початку червня пройдуть сильні дощі зі шквалами. Однак, за прогнозами погоди від наших фахівців, літо в Україні буде на 1-2 градуси теплішим за норму, і вже в дру...

От де дешевше жити! Держстат опублікував рейтинг українських регіонів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:22

Індекси споживчих цін на різні товари, включно з продуктами харчування, за перші три місяці2024 року продемонстрували підвищення в усіх регіонах, за винятком Сумської області, порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Найбільш значний приріст...