Археологи знайшли гробницю першої цариці, котра правила Давнім Єгиптом

Нові розкопки гробниці давньоєгипетської цариці Мерет-Нейт виявили багатство, що свідчить про те, що вона, можливо, була першою жінкою-правителем Єгипту, кажуть археологи. Однак деякі експерти сумніваються, чи вона насправді царювала.

Хоча могилу Мерет-Нейт було виявлено в 1900 році, нещодавні розкопки показують, що монументальна могила королеви була завалена сотнями глеків із 5000-літніми кісточками винограду — по суті, добре збереженими залишками вина — та іншими могильними речами, придатними для королівський, згідно із заявою. Написи, виявлені всередині гробниці, розташованої в Абідосі, в центральному Єгипті, також вказують на те, що Мерет-Нейт займала важливу роль у скарбниці та обіймала інші урядові посади близько 3000 р. до н. е.

Комплекс гробниці королеви Мерет-Нейт в Абідосі під час розкопок. Похоронна камера королеви знаходиться в центрі комплексу і оточена другорядними гробницями придворних і слуг.

«Напевно, це надзвичайно важлива гробниця», — сказав Рональд Лепрохон, почесний професор єгиптології в Університеті Торонто, який не брав участі в останніх розкопках.

Мерет-Нейт, чиє ім’я означає «кохана богині Нейт», була дружиною короля Джета — третього царя першої династії стародавніх єгипетських правителів, згідно з Лепрохоном — і матір’ю його спадкоємця, короля Дена. Комплекс її гробниць включає могили 41 придворного та слуг і був зроблений із глиняної цегли, глини та дерева протягом кількох етапів будівництва. Попередня знахідка показала, що ім’я королеви є після імені її сина в списку правителів, знайденому в його гробниці в Саккарі, за яким слідує титул «мати короля», що свідчить про те, що вона правила як регент у молодості Дена, сказав Лепрохон.

Чудово збережені кісточки винограду нещодавно були знайдені в запечатаних винних глеках у гробниці королеви Мерет-Нейт в Абідосі.(Автор зображення: EC Köhler)

Її регентство може пояснити, чому її поховали з такою пишністю на царському кладовищі в Абідосі, сказав Лепрохон. «Сам факт додавання її імені до списку королів свідчить про те, що з Мерет-Нейт мало статися щось надзвичайно важливе», — сказав він.

Але те, що саме сталося, залишається загадкою, сказала Крістіана Келер, археолог і професор єгиптології Віденського університету в Австрії, яка керувала розкопками в Абідосі. «Серед єгиптологів справді точаться багато суперечок, оскільки докази не зовсім переконливі», — сказав Келер.

5000-річні глеки для вина в гробниці королеви Мерет-Нейт в Абідосі під час розкопок. Банки знаходяться в оригінальному контексті, а деякі з них все ще запечатані.(Автор зображення: EC Köhler)

Деякі експерти вважають, що Мерет-Нейт мала ті ж повноваження, що й королі-чоловіки, виходячи з раніше знайденого списку правителів та інших підказок. «Жодна інша королева раннього династичного періоду не мала стільки королівських привілеїв», — написав у «Працях Сьомої європейської конференції єгиптологів» Жан-П’єр Пацнік, єгиптолог з Університету Сорбонни у Франції, який не брав участі в недавніх розкопках. (Видавництво Archaeopress, 2017). «Мерет-Нейт стала першою в історії жінкою-фараоном».

Інші не настільки впевнені, стверджуючи, що жінки рідко правили в Стародавньому Єгипті, особливо в цей ранній період.

«Дружин і дочок зазвичай не розглядали з точки зору королівської спадщини», — повідомила Маргарет Мейтленд, головний куратор стародавніх середземноморських колекцій Національного музею Шотландії. Тим не менш, нові докази свідчать про те, що Мерет-Нейт мала «незвично високий рівень авторитету для королівської жінки», сказав Мейтленд.

Розкопки в комплексі гробниць королеви Мерет-Нейт в Абідосі.(Автор зображення: EC Köhler)
Елізабет Карні, почесний професор історії Клемсонського університету в Південній Кароліні, погодилася. «Це справді було б вражаюче, якби у вас була жінка-король ще за першої династії», — сказала вона.

Навіть якщо Мерет-Нейт справді правила Єгиптом 5000 років тому, її, ймовірно, не вважали «фараоном», — сказав Лепрохон. За його словами, цей термін, що означає «великий дім» у стародавньому Єгипті, ймовірно, увійшов у вжиток набагато пізніше й стосувався монархів з 18-ї династії (приблизно з 1550 по 1295 рік до нашої ери).

«Розумна припущення одного з наших колег полягає в тому, що Хатшепсут вперше використала термін «Великий дім» для позначення монарха, оскільки він був гендерно нейтральним», — сказав Лепрохон. Тому називати стародавніх єгипетських правителів, які передували Хатшепсут, «фараонами», може бути анахронізмом, додав він.

Питання про статус і вплив стародавньої королеви є “основою нашого поточного дослідницького проекту, який стосується гробниці королеви Мерет-Нейт в Абідосі”, – сказав Келер. «Я майже впевнений, що коли ми завершимо розкопки цього величезного комплексу, ми дізнаємося більше».

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...