Археологи знайшли меч давньоримського воїна та розгадали його особливу таємницю (фото)

Археологи в Греції виявили залізний меч віком 1600 років, який був складений під час язичницького ритуалу "вбивства" і похований у могилі солдата римської імператорської армії. Про це повідомляє портал Live Science, передають Патріоти України.

Похований солдат, в могилі якого знайшли складений меч, швидше за все, був найманцем, який, можливо, "прийняв римський спосіб життя і християнську релігію, однак не покинув своїх коренів.

"Знахідка вразила археологів тим, що насправді складений меч був частиною відомого язичницького ритуалу", - розповів співдослідник проекту Еррікос Маніотис, кандидат докторських наук у Відділі візантійської археології в Університет Арістотеля в Салоніках, Греція.

Поховання солдата є останньою знахідкою на місці трипрохідної палеохристиянської базиліки, що датується V ст. Базиліка була виявлена в 2010 році під час розкопок перед будівництвом колії метро, що змусило дослідників назвати давню будівлю базилікою Сінтрівані (за назвою станції метро "Сінтрівані"). Станція знаходиться в північногрецькому місті Салоніки, яке було важливим мегаполісом у римські часи.

Під час нещодавніх розкопок археологи знайшли сім могил, які були запечатані всередині. У деяких могилах було знайдено дві померлі особи, але артефактів не було. Однак у могилі у формі арки знаходились останки людини, яка була похована зі зброєю, включаючи зігнуту шпату - тип довгого, прямого меча пізньоримського періоду (250-450 р. н. е.).

"Зазвичай ці типи мечів використовували допоміжні кавалерійські сили римської армії, - сказав Маніотис. - Таким чином, можна сказати, що покійний, беручи до уваги також важливість місця поховання, був високопоставленим офіцером римської армії".

Археологам ще належить вивчити цю особу і обставини його смерті. Поки що складений меч є найбільш показовою особливістю могили.

"Такі знахідки надзвичайно рідкісні в міському ландшафті. Складені мечі зазвичай викопують на місцях у Північній Європі, в тому числі в місцях, що використовувалися кельтами, і свідчить про відомий язичницький ритуал. Цей звичай також спостерігався у Стародавній Греції та набагато пізніше у вікінгів.

Зігнутий меч є підказкою того, що солдат був "романізованим готом або будь-яким іншим німецьким племенем, і служив найманцем (foederatus) в імператорських римських силах. Зброя солдата проллє світло на вплив, який мали іноземні найманці у місті Салоніки - другому за величиною місті з часів падіння Риму та після Константинополя, у Східній Римській імперії", - сказав Маніотис.

І це не шкода для зору! Названо головну небезпеку смартфонів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:40

Головну небезпеку мобільних телефонів назвало видання The Sun із посиланням на нещодавно проведене дослідження, передають Патріоти України. Журналісти видання повідомили, що під час дослідження вчені взяли мазки з сидінь унітазів та зі смартфонів та ві...

Коханка була з ФСБ? Німецький мільярдер, оголошений мертвим шість років тому, знайшовся в Москві

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:32

Автори журналістського розслідування вважають, що Гауб міг втекти до Москви через тіньові оборудки з росіянами. Його коханку підозрюється у зв'язках з ФСБ. . Німецько-американський магнат роздрібної торгівлі, 64-річний мільярдер Карл-Еріван Гауб, який...