Археологи знайшли поховальний корабель вікінгів, котрий може бути останнім пристанищем норвезького короля 10 століття

Усеберзький корабель, приклад поховальної галери знатних вікінгів

Знахідки вказують на велике поховальне судно, подібне до раніше виявлених Усеберзького та Гокстадського кораблів.

У Норвегії археологи виявили місце поховання корабля. Раніше, у 2018 році, на цьому полі пошуківець із металошукачем знайшов розкидані заклепки, що і підштовхнуло науковців розпочати тут маштабні дослідження, повідомляють Патріоти України з посиланням на HeritageDaily.

Ярлсберг Ховедгорд (Jarlsberg Hovedgård) — родинний маєток родини Ведель-Ярлсберг, а також графа і графині Ярлсберг, які історично очолювали графство Ярлсберг. На жаль, сільськогосподарська діяльність знищила видимі сліди кургану, розкидавши заклепки по поверхні і закопавши їх у ґрунт на глибину плуга.

Нещодавні дослідження археологів з Університету Осло дозволили підтвердити наявність поховання корабля вікінгів на цьому місці.

місце відкриття в Ярлсберг Ховедгорд

Крістіан Льохсен Рьодсруд (Christian Løchsen Rødsrud) розповів: "Тепер ми можемо з упевненістю сказати, що так, тут лежать залишки корабля вікінгів. Це відкриття додає новий орієнтир на карту, що колись був важливим місцем за часів мореплавців".

Під час розкопок, що тривали два тижні, дослідники натрапили на близько 70 заклепок, які вказують на великий поховальний корабель, подібний до виявленого у 1880 році в кургані в Гокстаді Гокстадського корабля та знайденого в 1904 році поблизу Тенсберга Усеберзького корабля, виготовленого з дуба.

Ці заклепки, які використовували для скріплювання дерев'яних дощок товщиною до 2,5 сантиметрів, дозволяють припустити про розмір і майстерність судна.

Окрім них, дослідники виявили підкови. Цілком імовірно, що їх залишили там як частину поховальних предметів — типова риса поховань епохи вікінгів.

Рьодсруд зазначив: "Знахідка таких предметів у ґрунті свідчить про те, що решта поховальних речей також знаходиться в полі".

Хто саме похований у кораблі, залишається відкритим питанням. Одна з теорій припускає, що ця могила належить королю вікінгів Бйорну Мореплавцю, сину першого короля Норвегії великого конунга Гаральда Прекрасноволосого і дочки ярла Ейстейна Сванхільд, А також пращуру знаменитого короля Олафа Святого. Адже саме в маєтку у Сехеймі Ейстейна вбив зведений брат Ейрік I Кривава Сокира.

Однак Ейстейна отримав достойний свого високого статусу похорон, йому наслідував інший брат, котрий виховав сина підступно вбитого короля.

Грабунок триває: Окупанти на Луганщині збираються передати житло українців силовикам і мігрантам

неділя, 30 червень 2024, 21:28

На тимчасово окупованій частині Луганської області представники угруповання "ЛНР" збирається "узаконити" передачу житлових приміщень з ознаками "безхазяйного майна" російським силовикам, службовцям країни-агресора, та мігрантам з Центральної Азії, пере...

"Ми наближаємося до літнього піку": У ДТЕК пояснили, чому вночі відключають світло і як складають графіки

неділя, 30 червень 2024, 21:15

Постійні обстріли ЗС РФ, ремонт енергоблоків АЕС і спекотна погода - все це збільшує навантаження на українську енергосистему. Через це в останній декаді червня суттєво збільшилися періоди відключення світла. І це ще не межа. Про це розповів виконавчий...