Археологи знайшли в Туреччині загублене царство - там було послання, якому 3 тис. років (фото)

Археологи з Університету Чикаго (США) виявили в південній частині Туреччини, неподалік від міста Конья, залишки стародавнього королівства, згадки про який було втрачено в історичних хроніках про легендарного царя Мідаса, від дотиків якого все перетворювалося в золото. Про це пише Science Alert, передають Патріоти України.

Розкопки в цьому місці почалися після повідомлення місцевого фермера, який знайшов біля іригаційного каналу великий дивний камінь з незрозумілими написами. Фахівці визначили, що написи зроблено лувійською мовою, якою користувалися в регіоні в бронзовому і залізному віках.

Камінь виявився частиною стародавньої стели, на якій розповідалося про перемогу царя Хартапи над могутньою Фрігією, яка існувала приблизно 3000 років тому. Згідно з написами, війська Хартапи взяли в полон царя Мідаса - героя легенди про "золотий дотик". Столицею ж держави Хартапи був місто розташоване біля кургану Тюркмен-Карахоюк, де працювали археологи.

Вчені були вражені знахідкою, оскільки раніше ні про державу Хартапи, ні про стародавнє місто не було згадки а хроніках.

"Ми й гадки не мали про це королівство. В одну мить у нас з'явилася глибока нова інформація про Близький Схід залізного віку ... Усередині цього кургану ми знайдемо палаци, пам'ятники, будинки. Ця стела дивовижна, неймовірно вдала знахідка", - говорить археолог Джеймс Осборн.

Особлива небезпека? Вчені пояснили, як пестициди можуть впливати на розвиток хвороби Паркінсона

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:50

Науковці змогли пояснити, як саме довготривалий вплив пестицидів може збільшувати ризик виникнення хвороби Паркінсона, передають Патріоти України. У новому дослідженні, яке опублікували в науковому журналі Nature, вчені з Каліфорнії (США) намагалися з’...

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...