Артефакти часів Троянської війни: На березі Дніпра археологи виявили сліди поселення найдавніших слов'ян, котре ховається під товщею вод штучного моря (відео)

Цій кераміці понад три тисячі років

На березі Дніпра археологи виявили кераміку віком у 3 000 років. Тут було поселення давніх слов'ян, сказав директор Черкаського археологічного музею Середньої Наддніпрянщини Михайло Сиволап, передає "Суспільне". Через зменшення рівня води взимку залишки поселення опиняються на поверхні.

"На одній зі знахідок переважають ознаки білогрудівської культури – це епоха пізньої бронзи, яку більшість вважає першою праслов'янською культурою", – розповів дослідник.

Виявили фрагмент горщика епохи пізньої бронзи, датований XII-XIII століттями до нашої ери. Знайшли кремінь та кресало. Затоплених пам'ятників на дні Кременчуцького водосховища може бути понад три тисячі.

"На жаль, дослідити його розкопками фактично неможливо, тому що більшу частину року воно знаходиться на глибині півтора-два метри. Після того, як вода сходить хоча б на метр, починають виходити перші із затоплених пам'яток", - розповів Сиволап.


ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...