Автор важливих винаходів: У Києві помер професор медицини

Прощання з Вадимом Березовським пройде в понеділок на Байковому кладовищі о 12:00.

Відомий український вчений Вадим Березовський, професор, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Премії Академії наук УРСР, фахівець в області фізіології і космічної медицини помер у віці 88 років. Про це розповіла його дочка і колишній народний депутат, доктор медичних наук Ольга Богомолець на своїй сторінці в Facebook, передають Патріоти України.

"Проф. Березовський Вадим Якимович - завжди веселий, безперервний і невтомний борець за справедливість і довголіття, за освоєння космосу, за збереження парків Києва, за захист Олександрівської лікарні", - написала вона.

За даними ексчиновниці професор помер ще в суботу, о 18:30 у Києві. Причина смерті не повідомляється. Прощання з Вадимом Якимовичем пройде в понеділок на Байковому кладовищі о 12:00.

Вадим Березовський став рухатися шляхом медицини в 1950 році, коли вступив до Київського медичного інституту на лікувальний факультет. Протягом довгих років його лікарської практики йому вдалося зробити безліч розробок, написати десятки монографій і зробити власні відкриття в області фізіології.

Вадим Березовський у співпраці з патофізіологом Миколою Сиротиніним першими в Україні використовували електрохімічний метод вимірювання напруги кисню в людських живих тканинах і лабораторних тканах.

Був відзначений премією президії Академії наук УРСРС за напрацювання та впровадження у промислове виробництво оксинтензометра – першого в Радянському Союзі приладу для вимірювання напруження кисню в тканинах тварин і людей.

Разом зі співробітниками відділу кардіології створено та запатентовано пристрій дискретного вимірювання систолічної та діастолічної напруги кисню в міокарді.

У подальших дослідженнях при використанні новітніх мембранних технологій і ефекту "мембранного сита", створює генератори штучного гірського повітря, які здатні забезпечити індивідуальне дозування нормобаричної саногенної гіпоксії — прилади "Борей" і "Оротон". Професор Березовський активно виступав проти забудови Олександрівської лікарні.

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...

Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...