“Багато людей говорять російською”: Військовий розповів, чи існує мовне питання на фронті

В армії немає мовного питання і ніяких проблем із цим. Є велика кількість людей, які говорять як українською, так і російською. Про це в ексклюзивному інтерв’ю TSN.UA заявив колишній боєць “Азову”, боєць 3-ї ОШБр та інструктор “Військової школи командирів імені полковника Євгена Коновальця” з позивним "Мактавіш", передають Патріоти України.

“Я сам на українську перейшов у 2017 році, до цього розмовляв або суржиком або російською. Моя особиста думка: держава має максимально українізуватися, ми маємо говорити українською, телебачення має бути українське, новини, державний апарат працювати українською. Але зараз, саме в цей момент, проблеми в військах із мовою немає. Так, вони може в окопах спілкуються між собою суржиком, українською, російською — це все в такій каші. Але в цьому немає ніякої проблеми”, — каже військовий.

За його словами, головне для військових зараз — виконувати свої задачі. А якою мовою вони будуть говорити не так важливо. “Але має бути розуміння, що ми планомірно маємо підходити до того, що ми повністю будемо відходити від російського наратива, від російської мови і відновлювати нашу культурну спадщину. Тому що питання мови сильно роздуте зараз. Ми дуже сильно чіпляємося, що от русскоговорящий, от україномовний. Але ми забуваємо про те, як у нас занепадають національні музеї, якість української музики, яка зараз є і так далі. Ми питання мови дуже сильно торкаємося, а у всіх інших питаннях, які показують нашу ідентичність, ми на це “забиваємо”. Туди треба звернути увагу”, — розповів “Мактавіш”.

Він вважає, що питання мови у військових "відпаде" саме собою, коли у нас не буде проблем на війні. “Тому що люди в принципі відчули потребу в зміні своєї думки. Коли ти умовно сидиш в окопі, а за 50 метрів від тебе сидить росіянин, який кричить “ну че, хохол, здавайся”. Просто на підсвідомому рівні з'являється відраза до цієї мови, і ти її сприймаєш агресивно. Воно просто з часом у військових відійде і люди перейдуть на українську мову. Якоїсь тотальної українізації теж робити не треба тому що це може призвести до спротиву. Тому що в нас такий український менталітет. Якщо до чогось примушують, ти будеш максимально цьому противитись, просто принципово навпаки”, — каже військовий.

Мріяв збудувати нову "Мрію", але не мав роботи в Україні: Помер відомий вітчизняний авіаконструктор

неділя, 28 липень 2024, 0:32

Дмитро Ківа працював на заводі "Антонов" за всіх президентів України, окрім Володимира Зеленського. 25 липня на 82-му році життя помер відомий український авіаконструктор Дмитро Ківа, який пропрацював на авіаційному заводі "Антонов" 52 роки, передають ...

Ах, Одеса... В курортній Аркадії поряд з рестораном сталась масова бійка за участю військових, цивільних та поліції. Решта відпочиваючих з інтересом споглядала (відео)

субота, 27 липень 2024, 23:49

У одеській Аркадії група чоловіків билась просто перед місцевим рестораном, свідчать кадри з соцмереж. У бійці брали участь і цивільні, і люди у формі. . Увечері 27 липня біля прибережного ресторану в Одесі сталась масова бійка, у якій взяли участь ци...