Багато працюють за "копійки": Нардепи Зеленського обґрунтували, чому коли "народ затягує пояси", необхідно підняти зарплати помічникам нардепів з 88 тис. до 132 тис. грн на місяць

"Слуга" Крейденко стверджує, що помічник нардепа з зарплатнею у 88 000 отримує менше ніж пересічний киянин

Люди, які допомагають народним депутатам, приймають відвідувачів та беруть участь у створенні законів, переконує нардеп від монобільшості Володимир Крейденко. Вони отримують менші гроші, ніж здається.

Помічники народних депутатів отримують занадто малу заробітну плату, як для тієї кількості роботи, яку виконують. Якщо відняти обов'язкові відрахування, то вони мають менше коштів, ніж у пересічного киянина (!). Про те, чому потрібно підіймати зарплату помічникам нардепів, парламентар Володимир Крейденко від "Слуг народу" пояснив на порталі "Новини. Live".

Крейденко прокоментував питання щодо законопроєкту, у якому пропонується збільшити фонд оплати праці помічників з 88 тис. до 132 тис. грн. Політик пояснив, що ці гроші потрібно спершу поділити на три — це будуть зарплати для трьох працівників апарату (29 тис. по-старому і 44 тис. грн по-новому). Від цієї суми потрібно відняти ще податки на рівні 19,5%. Після цього залишається сума, менша за зарплату деяких киян.

"88 — це брудними, це без віднімання податків. Мінус 19,5 мінус — і ви побачите, скільки люди отримують на руки. Зараз навіть більша зарплата в Києві", — переконує слуга Зеленського.

Зі слів нардепа, помічники "працюють з купою звернень, працюють з людьми, напрацьовують разом з депутатом законодавчі акти і так далі". Саме тому, обґрунтував спікер, вони варті більших зарплат.

Законопроєкт у Раді — Крейденко про зарплати помічників нардепів, див. з 12:30.


Нагадаємо, ініціатором законопроєкту №11384 виступила народна обраниця від "Слуг народу" Галина Третьякова. До тексту законопроєкту додавалось пояснення, чому потрібно підняти фонд зарплати помічникам парламентарів. На думку ініціаторки законопроєкту, якщо вони отримують замало, це ослаблює систему законотворення.

У проєкті нормативно-правового акту вказується, що фонд збільшується з 29,2 мінімальних заробітних плат до 43,8. Якщо врахувати, що мінімальна зарплата у 2024 році складає 2 920 грн, то зарплата помічника, якщо він єдиний у нардепа, зросте з 85 тис. грн до 132 тис. грн. Якщо таких помічників троє, то зараз вони отримують 28 тис. грн (без відрахування податків), а будуть отримувати — 44 тис. грн.

Якщо пропозицію нардепки ухвалять, то витрати на помічників зростуть з 34 млн грн до 51 млн грн, показують розрахунки.

Бумеранг повертається: У мільйонному Ростові-на-Дону, звідки штаб Герасимов координує війну, та області запровадили відключення електрики після атак БПЛА

субота, 6 липень 2024, 15:55

Відключення світла запровадили в російському місті Ростов-на-Дону та Ростовській області після атак безпілотників. Росіяни скаржаться на відключені світлофори та кондиціонери. Про це повідомляє Россети Юг, зазначають Патріоти України. "На території Рос...

Тропіки насуваються: Науковці розповіли, яким буде клімат у Києві та інших містах України через 50 років

субота, 6 липень 2024, 15:15

У новому дослідженні команда з Центру екологічних наук Університету Мериленду склала інтерактивну мапу, що показує, яким буде клімат у тому чи іншому місці через десятиліття. Загалом вчені охопили 40 581 місце в 5 323 міських районах у всьому світі — в...