Банки готуються переписати ставки за валютними депозитами: Чого чекати українцям

Українці дедалі менше відкривають депозити в іноземній валюті. Проблема у ставках – банки приймають долари та євро майже під 0%, тому клієнти не бачать сенсу у таких вкладах. Однак ситуація незабаром може змінитися. Про це розповів фінансовий аналітик ICU Михайло Демків, передають Патріоти України.

"У другій половині 2022 року, коли різниця між офіційним курсом та готівковим курсом валюти була дуже великою, близько 10%, Нацбанк запровадив безготівкову купівлю валюти з умовою її розміщення на депозиті на 3-6 міс. Зараз, коли спливли терміни цих депозитів, банки побачили, що нових вкладів відкривають значно менше... Причина номер один – невелика різниця між офіційним та готівковим курсами , – пояснив аналітик.

Він зазначив, що в 2022 році купівля валюти для внесення на депозит дозволяла заробити на різниці "депозитного" та готівкового курсу. "Можна було купувати долар на (трьохмісячний. – Ред.) депозит по 37 грн і продавати його в обміннику по 42 грн, і так по колу. Зараз така "маржа" вже майже невідчутна", – додали в ICU.

Він упевнений: банкам незабаром доведеться підвищити ставки за валютними депозитами. Справа в тому, що іноземна валюта все ж таки потрібна фінустановам, тому їм доведеться якось залучати клієнтів.

"Поки що гіганти ринку "Приват" і "Ощад" не роблять таких рухів. Але банки середнього та малого калібру вже поступово нарощують ставки, 2-3% річних у доларі вже стає чимось реальнішим", – підкреслив Демків.

Новий скандал: На Закарпатті жінки напали на військових (відео)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:14

19 квітня на Закарпатті стався черговий конфлікт між місцевими жителями та представниками Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Про ситуацію розповіли у Закарпатському обласному ТЦК, передають Патріоти України. Там ...

В Україні змінюються умови військового обліку: Що тепер чекає на чоловіків

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:56

В Україні відбудуться зміни в умовах військового обліку завдяки новому закону про мобілізацію. Зокрема, чоловіки повинні будуть уточнити свої військово-облікові дані без очікування повістки. Крім того, запрацював єдиний реєстр "Оберіг" - там міститься ...